Skandalesag får Pave Frans til at sende folk til Chile

16x9
Arkivbillede. Foto: Tony Gentile / Ritzau Scanpix

Skandalen har allerede kostet flere præster deres arbejde. Nu vil Paven helt til bunds i sagen.

Den romersk-katolske kirke burde skamme sig.

Det mener i hvert fald kirkens eget overhoved, pave Frans, der i kølvandet på en større skandale om flere års seksuelt misbrug i Chile vil sende adskillige undersøgere til landet for at kortlægge, hvad der konkret er op og ned i sagen.

Det oplyste Vatikanet i en meddelelse torsdag ifølge CNN.

Kirken lyttede ikke til de mange opråb fra ofrene, og skandalen har derfor været ødelæggende for den katolske kirkes renommé i Chile. Et renommé, som Paven nu med stærke udtalelser prøver at rette op på.

Udmeldingen om den officielle undersøgelse er blot den seneste i en lang række af fordømmelser af overgrebene i Chile, der primært blev begået af den dengang indflydelsesrige biskop Fernando Karadima mod en række alterdrenge, fra de var helt små.

Blandt dem var Juan Carlos Cruz, der midt i maj mødtes med Paven, hvor han delte sine oplevelser. Her forklarede chileneren, at andre sydamerikanske biskopper havde prøvet at tilsmudse hans troværdighed i sagen ved at fremhæve hans homoseksualitet, men til det sagde pave Frans, at han skulle være stolt af den, han er.

Juan Carlos Cruz var et af de ofre, der sørgede for at føre sag mod Fernando Karadima, og han blev i 2011 kendt skyldig i at have begået overgreb mod kirkens tilhængere.

Præster frataget kirkelige pligter

Og den omfattende sag om seksuelt misbrug har også haft konsekvenser for 14 chilenske præster, der i slutningen af maj blev frataget deres kirkelige pligter.

- Disse præster har taget del i handlinger, som kan være civile forbrydelser - også i kirkeligt regi, lød det dengang fra den chilenske biskops kontor i byen Rancagua.

Tidligere i maj tilbød samtlige biskopper i Chile at træde tilbage grundet skandalen om sexmisbrug af børn, som har rystet pave Frans' pavedømme.

- Vores stilling har vi lagt i hænderne på Den Hellige Fader, og vi vil lade ham frit afgøre hver vores skæbne, skrev biskopperne i en erklæring.

I erklæringen undskylder de også over for Chiles borgere, de misbrugte børn og Paven.

Siden pave Frans blev valgt i 2013, har han adskillige gange erklæret nultolerance mod medlemmer af den katolske kirke, som krænker børn.