EU til modangreb på Trump - disse varer trues af øget told

Forholdet mellem EU og USA er historisk dårligt, vurderer EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Stemningen er skuffet, anspændt og emmer af usikkerhed på, hvad fremtiden vil bringe i EU's hovedkvarter. 

Sådan lyder det fra TV 2's EU-korrespondent Lotte Mejlhede i Bruxelles, efter USA har hævet toldsatsen mod varer fra EU.  

- Man har besluttet sig for at svare igen og offentliggjort en liste over produkter, der kan blive ramt af straftold. Herunder Levis-jeans, majs og Harley Davidson-motorcykler. 

EU-kommissionen venter dog med at gengælde toldsatsforhøjningerne indtil videre.

- Det er tidligst den 20. juni, at det europæiske modsvar kan træde i kraft, og man venter med at se, hvor hårdt den amerikanske told præcis rammer, siger hun. 

Liste med produkter klar

De amerikanske produkter, der kan se frem til europæisk told, er imidlertid udpeget.

Listen indeholder mere end 100 amerikanske produkter, som importeres til EU for over 21 milliarder kroner om året, og som kan blive ramt af europæisk told, hvis handelskrigen bryder ud.

Et udpluk af varer EU vil putte told på

Bourbon-whiskey

Whiskey

En del bourbon-whisky kommer fra Kentucky, hvor den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, har sin hjemmebane. Jack Daniels stammer fra Tennessee.

Foto: Mohamed Azakir / Scanpix Denmark

Majs

Majs

Amerikanske majs får også told på sig, og det kan gå ud over markedsandelene. USA tabte i år førstepladsen som verdens førende majseksportør til Brasilien, og hvor USA for ti år siden stod for 62,6 procent af den samlede majseksport, er eksporten faldet til 33, 8 procent.

Foto: Rick T. Wilking / Ritzau Scanpix

Tobak

Tobak

USA eksporterer tobak for 870 millioner dollars. Det er 4,1 procent af verdensmarkedet og særligt i North Carolina er det en vigtig afgrøde. 

Foto: © Michaela Rehle / Reuters / Scanpix Denmark

Motor- og sejlbåde

Motor- og sejlbåde

De maritime produkter bliver også ramt. Yachts, motorbåde og sejlbåde bliver derved dyrere at eksportere fra USA. 

Foto: Carl Court / Scanpix Denmark

Hårde hvidevarer

Hårde hvidevarer

Køkkenredskaber, toiletartikler, opvaskemaskiner og andre hårde hvidevarer lægges der også told på. 

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Ris

Ris

Det er særligt risfarmere i Arkansas, der må holde for, hvis man fremover ønsker at eksportere ris fra USA. 

Foto: TV 2

Motorcykler

Motorcykler

Harley Davidson-motorcyklerne kommer fra delstaten Wisconsin, hvor den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, er valgt. Wisconsin er også en svingstat, som skiftevis har stemt for demokratiske og republikanske præsidenter de seneste årtier – senest for Donald Trump ved valget i 2016.

Foto: Spencer Platt / Ritzau Scanpix

Appelsinjuice

Appelsinjuice

Appelsinjuice produceres i Florida, som er en såkaldt svingstat, hvor flertallet ofte skifter fra republikansk til demokratisk og tilbage igen.

 

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Tekstiler og sko

Tekstiler og sko

Tekstiler, der bruges til at producere jeans, shorts, t-shirt og andet tøj samt flere sko - dog ikke mærke-specificeret - er inkluderet i de varer, der kommer told på. 

Foto: Gitte Kjærbøl / Scanpix Danmark

Ekspert: EU's svar får ikke de store økonomiske konsekvenser

Listen med varer, der vil opleve øget told, vil ikke ramme den amerikanske samfundsøkonomi hårdt. Men de udpegede varer har en stor symbolsk betydning. 

Det vurderer Henrik Drusebjerg, chefstrateg i investeringsbanken Carnegie: 

- Som andel af den samlede eksport mellem USA og Europa, så får en stigning i EU's toldsatser ikke nogen stor betydning. Men toldstigningerne er udformet, så de kan få en politisk effekt, og den skal man ikke underkende. 

Henrik Drusebjerg henviser til, at man går efter ærkeamerikanske mærker som motorcykelproducenten Harley-Davidson og whiskeyproducenter som Jack Daniels og Jim Beam.

Alle mærker, som enten produceres i delstater med kendte republikanske ledere eller såkaldte svingstater, der som regel spiller en afgørende rolle, når USA går til valg.

- Appelsinfarmeren i Florida, der måske stemte på Trump, vil være irriteret over det her. Man går helt klart efter vælgere, der hidtil har støttet præsidenten, siger han.

Historisk dårligt forhold mellem EU og USA

Den nye handelskrig får Lotte Mejlhede til at beskrive forholdet mellem EU og USA som historisk dårligt. 

- Det kommer kort tid efter, man har været igennem en større krise i forbindelse med atomaftalen, som USA har trukket sig ud af. Så er der kampen om pengene i Nato, hvor meget skal hvert land bidrage med, siger hun og minder også om, at USA har trukket sig ud af den internationale klimaaftale. 

Den republikanske leder Paul Ryan har da også opfordret Trump til at genoverveje beslutningen om told, og i stedet vælge det, han kalder en mere ”kirurgisk” tilgang - en model, der sætter ind overfor problemerne med prisdumping og unfair konkurrence, men ikke rammer handlen med en masse andre varer.

Udover at svare igen med told på amerikanske varer, vil EU også rejse en sag ved verdenshandelsorganisationen WTO.