EU til modangreb på Trump - disse varer trues af øget told
Forholdet mellem EU og USA er historisk dårligt, vurderer EU-korrespondent Lotte Mejlhede.
Stemningen er skuffet, anspændt og emmer af usikkerhed på, hvad fremtiden vil bringe i EU's hovedkvarter.
Sådan lyder det fra TV 2's EU-korrespondent Lotte Mejlhede i Bruxelles, efter USA har hævet toldsatsen mod varer fra EU.
- Man har besluttet sig for at svare igen og offentliggjort en liste over produkter, der kan blive ramt af straftold. Herunder Levis-jeans, majs og Harley Davidson-motorcykler.
EU-kommissionen venter dog med at gengælde toldsatsforhøjningerne indtil videre.
- Det er tidligst den 20. juni, at det europæiske modsvar kan træde i kraft, og man venter med at se, hvor hårdt den amerikanske told præcis rammer, siger hun.
Liste med produkter klar
De amerikanske produkter, der kan se frem til europæisk told, er imidlertid udpeget.
Listen indeholder mere end 100 amerikanske produkter, som importeres til EU for over 21 milliarder kroner om året, og som kan blive ramt af europæisk told, hvis handelskrigen bryder ud.
Ekspert: EU's svar får ikke de store økonomiske konsekvenser
Listen med varer, der vil opleve øget told, vil ikke ramme den amerikanske samfundsøkonomi hårdt. Men de udpegede varer har en stor symbolsk betydning.
Det vurderer Henrik Drusebjerg, chefstrateg i investeringsbanken Carnegie:
- Som andel af den samlede eksport mellem USA og Europa, så får en stigning i EU's toldsatser ikke nogen stor betydning. Men toldstigningerne er udformet, så de kan få en politisk effekt, og den skal man ikke underkende.
Henrik Drusebjerg henviser til, at man går efter ærkeamerikanske mærker som motorcykelproducenten Harley-Davidson og whiskeyproducenter som Jack Daniels og Jim Beam.
Alle mærker, som enten produceres i delstater med kendte republikanske ledere eller såkaldte svingstater, der som regel spiller en afgørende rolle, når USA går til valg.
- Appelsinfarmeren i Florida, der måske stemte på Trump, vil være irriteret over det her. Man går helt klart efter vælgere, der hidtil har støttet præsidenten, siger han.
Historisk dårligt forhold mellem EU og USA
Den nye handelskrig får Lotte Mejlhede til at beskrive forholdet mellem EU og USA som historisk dårligt.
- Det kommer kort tid efter, man har været igennem en større krise i forbindelse med atomaftalen, som USA har trukket sig ud af. Så er der kampen om pengene i Nato, hvor meget skal hvert land bidrage med, siger hun og minder også om, at USA har trukket sig ud af den internationale klimaaftale.
Den republikanske leder Paul Ryan har da også opfordret Trump til at genoverveje beslutningen om told, og i stedet vælge det, han kalder en mere ”kirurgisk” tilgang - en model, der sætter ind overfor problemerne med prisdumping og unfair konkurrence, men ikke rammer handlen med en masse andre varer.
Udover at svare igen med told på amerikanske varer, vil EU også rejse en sag ved verdenshandelsorganisationen WTO.