Udland

Trump indfører straftold mod EU fra i morgen

EU vil inden for kort tid svare igen med straftold over for udvalgte amerikanske varer.

USA indfører fra den 1. juni straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico.

Det oplyser den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, på et pressemøde, skriver en lang række nyhedsmedier.

Den amerikanske præsident Donald Trump meddelte allerede i starten af marts, at USA ville lægge høje toldsatser på import af stål og aluminium. 

Toldtarifferne skulle være 25 procent på stål og 10 procent på aluminium.

Beslutningen blev modtaget med stor vrede i EU, der varslede modsvar, hvilket førte til frygt for en handelskrig mellem USA og EU.

USA: Ikke nok fremskridt til nye undtagelser

De nye toldsatser trådte i kraft den 23. marts, men dagen forinden meddelte amerikanerne, at EU og seks andre lande blev midlertidigt undtaget tolden på stål og aluminium, da Trump ønskede at få flere handelsindrømmelser fra nogle af USA's allervigtigste handelspartnere. 

Canada og Mexico er midt i følsomme forhandlinger med USA om at revidere handelsaftalen Nafta, som Trump hævder har kostet flere millioner amerikanske arbejdspladser. Ifølge handelsminister Wilbur Ross tager forhandlinger med Canada og Mexico "længere tid, end håbet".

Onsdag mødtes EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, med Ross i Paris i et forsøg på at få USA til at droppe straftolden på stål og aluminium mod EU. Men mødet endte uden resultater, og Malmström sagde bagefter, at hun regnede med, at USA's toldtariffer ville være gældende fra fredag. 

Handelsminister Ross siger, at det var EU, som ikke var villig til at komme USA i møde. 

- Vi havde drøftelser med EU-Kommissionen, og selv om vi gjorde nogen fremskridt, så nåede de ikke til et punkt, hvor det var berettiget til enten en midlertidig undtagelse eller en permanent undtagelse, siger han.

EU vil svare hårdt igen

Efter torsdagens udmelding fra USA, vil EU inden for få timer svare igen med straftold over for udvalgte amerikanske varer.

Det oplyser EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som kalder amerikanernes toldtariffer for "fuldstændig uacceptable", ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er en dårlig dag for verdenshandlen, udtaler Juncker.

En talsmand for den britiske regering udtaler, at Storbritannien og EU er tætte allierede med USA, og at de derfor bør undtages permanent fra amerikanernes told på stål og aluminium. Også Tyskland har reageret på udmeldingen:

- Vi vil ikke have andet valg, end at forsvare den europæiske industri, de europæiske arbejdspladserne og interesser. Vi vil ikke acceptere denne højst fortrydelige beslutning uden en modreaktion, udtaler den tyske europaparlamentariker Manfred Weber, ifølge Reuters.

Mejlhede: Der kommer en handelskrig

Hvis EU rammes af den fulde straftold på de oplyste 25 procent på stål og 10 procent på aluminium, så har det tidligere været anslået, at det ville kunne komme til at koste næsten 90 procent af EU's ståleksport til USA.

- Den vil simpelthen gå i stå, for så bliver det alt, alt for dyrt, og det vil selvfølgelig komme til at koste tusindvis af arbejdspladser, forklarer TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Hun forklarer, at man i Bruxelles derfor har været forberedt på amerikanernes udmelding.

Fra EU’s side er det besluttet, at man vil svare igen på en lang række symbolske amerikanske produkter udover stål og aluminium. Blandt andet vil man ramme bourbon-whiskey og Nike-sko, som er blandt de amerikanske varer, som bliver pålagt straftold.

- Så vi må sige, at med meldingen fra USA kommer de to kontinenter i en handelskrig, og det er jo altså virkelig en historisk situation, siger Lotte Mejlhede.