Kort efter sammenbrud: Nu er der enighed i Italien igen

FĂĄ dage efter han opgav at danne regering, ser Giuseppe Conte nu alligevel ud til at blive Italiens nye premierminister.

De to protestpartier i Italien, Femstjernebevægelsen og Lega, er blevet enige om grundlaget for en ny regering.

 - Alle betingelser er blevet opfyldt for en politisk regering bestĂĄende af Femstjernebevægelsen og Lega, fremgĂĄr det af en erklæring fra partiets ledere torsdag.

Lyn-analyse

Det har været én lang rutsjebanetur de seneste fem dage. Der har været alle mulige muligheder på bordet, og i går var vi helt sikre på, at der ville komme nyvalg den 29. juli. Men nu ser det altså virkelig ud til, at de her to protestpartier har en regering klar.

I spidsen for den nye regering skal de to partiers hidtidige kandidat som premierminister, Giuseppe Conte, stĂĄ.

Nyhedsbureauet AP skriver sĂĄledes kort før klokken 22, at Conte har sagt ja til at stĂĄ i spidsen for den nye italienske regering, og at han vil blive svoret ind sammen med det nye ministerhold fredag.

Det er ellers kun fire dage siden, at selvsamme Conte opgav at danne regering efter et møde hos præsidenten.

Omstridt ministerpost

Det store stridspunkt var her finansministerposten, som Femstjernebevægelsen og Lega har insisteret pĂĄ skulle tilfalde Paolo Savona. Men Savona er kendt som modstander af euroen og meget kritisk over for Tyskland, og præsident Mattarella har derfor nedlagt veto mod, at han kan blive finansminister.

Det førte til stor opstandelse fra de to protestpartier, som anklagede præsidenten for ikke at lytte til demokratiet.

Nu har partierne sĂĄ fundet en løsning, hvor Paolo Savona bliver minister for europæiske anliggender. 

Valget til den omstridte finansministerpost er i stedet faldet pĂĄ økonomiprofessoren Giovanni Tria.

Lyn-analyse

Giovanni Tria er en lidt soft udgave af Savona. Altså én, der stadig har tænkt sig at henvende sig hos de høje herrer oppe i Bruxelles og tale med dem om, hvordan man kan ændre nogle traktater og nogle regler, sådan at det bliver mere fordelagtigt for Italien og de andre sydeuropæiske lande og mindre fordelagtigt for Tyskland.

Lederen af Femstjernebevægelsen, Luigi Di Maio, bliver minister for økonomisk udvikling, mens lederen af det højreorienterede Lega-parti, Matteo Salvini, skal være indenrigsminister.

Enzo Moavero Milanesi skal være ny italiensk udenrigsminister.

Nyvalg afværget

Giuseppe Conte er ikke medlem af nogen af de to partier, men er en udefrakommende juraprofessor. Han blev hentet ind udefra, da Salvini og Di Maio ikke kunne blive enige om, hvem af dem der skal være premierminister efter valget i Italien, hvor Femstjernebevægelsen og Lega blev vinderne.

Dagen efter, at Conte søndag opgav at danne regering, og med udsigt til det totale sammenbrud, udpegede Italiens præsident i stedet økonomen Carlo Cottarelli til at danne en midlertidig teknokratregering indtil et nyvalg, hvor italienerne kunne stemme igen.

Men efter det alligevel er lykkedes de to protestpartier at danne regering, har Cottarelli torsdag aften været indkaldt til møde hos præsident Sergio Mattarella, hvor han formelt trak sig fra sin post.

- Det er ikke længere nødvendigt at danne en teknokratregering, fortalte Carlo Cottarelli efterfølgende ifølge AP.

Lyn-analyse

Italien vil med den her nye regering forsøge at lægge pres pĂĄ EU, sĂĄ de kan komme ud af den økonomiske krise, som de har været i - bĂĄde mens finanskrisen har kradset hernede de seneste 10 ĂĄr, men ogsĂĄ inden da. For at Italien kan komme igang igen, kræver det, at de kan komme fri af det - ifølge italienerne - jerngreb, som de har siddet i med budgetreglerne, som EU har pĂĄlagt dem.