Udland

Uheldig mand i Pompei overlevede vulkanudbrud, men blev dræbt af flyvende dørkarm

Arkæologer i Pompei har fundet resterne af en mand, der overlevede det store vulkanudbrud. Blot for at blive dræbt, da han forsøgte at flygte.

Arkæologer har fundet skelettet af en usædvanligt uheldig mand i den begravede romerske by Pompei.

Manden har tilsyneladende overlevet vulkanen Vesuvs voldsomme udbrud i år 79, der begravede byen Pompei under et metertykt askelag.

Men da han forsøgte at flygte fra vulkanudbruddet, blev han dræbt i en af byens gader af en stor sten, der ramte ham i hovedet.

Skelettet er netop fundet, tydeligvis oven på et askelag fra udbruddet, men med hovedet og overkroppen knust under stenen, skriver CNN.

Den store stenblok, der ramte manden, er sandsynligvis en udhugget dørkarm fra et af Pompeis huse, vurderer arkæologerne. Den er blevet slynget af sted af kraften fra de gasser, sten og lavastrømme, som Vesuv udspyede under det to dage lange udbrud i år 79.

- Der er tale om en voksen mand i 30’erne, omkring 1,65 meter høj. Den måde, han er faldet på, tyder på, at han løb i retning af vulkanen Vesuv i stedet for væk fra den, hvilket er ret bizart. Måske er der sket det, at han har vendt sig om og kigget mod Vesuv, da han forstod, at lavastrømmen var på vej, siger Massimo Osanna, der er chef for det arkæologiske udgravningsarbejde ved Pompei, til nyhedsbureauet AP.

Hele byen blev begravet

Vulkanudbruddet, der begravede Pompei i aske, startede den 24. august i år 79.

Dengang var Pompei en ganske velhavende by med omkring 20.000 indbyggere, der netop var blevet genopbygget efter et stort jordskælv 17 år tidligere. Byen lå ved foden af Vesuv, i nærheden af nutidens Napoli i Syditalien.

Giftige gasser, askestøv og lava dræbte en stor del af byens indbyggere i løbet af et øjeblik og begravede i løbet af de næste dage byen under et fire-fem meter tykt askelag.

Siden 1500-tallet har man udgravet den romerske by, og man har i tidens løb fundet omkring 2000 døde – mange af dem nærmest ’frosset’ i færd med de dagligdags sysler, som de var i gang med, da den giftige gassky kvalte dem.

De 2000 døde er cirka 10 procent af byens befolkning, og det seneste fund understreger da også, at langt fra alle i byen blev dræbt, men at nogle havde lejlighed til at flygte.

Skelettet af den flygtende mand er gravet fra og undersøgt, men den store sten, der dræbte ham, er stadig ikke fjernet.

Haltede på flugt

Arkæologerne har fundet ud af, at den uheldige, flygtende mand havde en ældre skade på det ene ben, der sandsynligvis har fået ham til at halte – og måske har sænket hans flugt fra lavaen fatalt. Hans overkrop er stadig begravet under den store sten, men arkæologerne forventer, at overkrop og hoved er fuldstændig knust.

Chefarkæolog Massimo Osanna fortæller ifølge CNN, at manden er fundet i et område, der er udgravet flere gange før.

- I 1800-tallet og i 1900-tallet gravede man i det område, hvor vi nu har fundet skelettet, men de gravede ikke lige så dybt, som vi gør nu, forklarer han.