Udland

Britiske myndigheder er efter Chelsea-ejer: Nu skifter han statsborgerskab

De britiske myndigheder tøver med at forny visum til den russiske rigmand, der ejer fodboldklubben Chelsea. Nu er han blevet israelsk statsborger.

Roman Abramovich er 48 år, mangemilliardær, han ejer fodboldklubben Chelsea og en gigantvilla i London, og så er han venner med Vladimir Putin.

Men han har ikke haft held med at få fornyet sit arbejdsvisum til Storbritannien.

Hvad der er grunden til, at briterne ikke har blåstemplet en visumfornyelse endnu, er der ingen officiel forklaring på, men ifølge den britiske avis The Independent ønsker myndighederne detaljerede oplysninger om Abramovichs økonomi. Men frem for at vente på en visumafgørelse har Abramovich fundet sig et nyt hjem: Israel.

Abramovich er blevet Israels rigeste mand

Roman Abramovich, som er jøde, har ifølge Israels indenrigsministerium søgt og fået statsborgerskab i Israel, på linje med andre ansøgere. Det israelske nyhedsmedie Ynet skriver, at Abramovich i denne uge fløj i privatfly til den israelske kystby Tel Aviv, hvor han har købt en ejendom, for at modtage sit nye israelske statsborgerskab.

De israelske myndigheder giver straks-statsborgerskab til jøder, der ønsker at flytte til Israel. Abramovich, der ifølge Forbes Magazine er god for over 70 milliarder kroner, er således fra den ene dag til den anden blevet Israels rigeste mand. Han kan dog stadig komme til London, hvis han vil overvære Chelsea spille en kamp. Israelske statsborgere kan visumfrit rejse til Storbritannien i op til seks måneder, medmindre de skal studere eller arbejde, forklarede en talsmand for Storbritanniens premierminister i dag.

I Chelsea-ejerens nye hjemland skal han tilsyneladende ikke belemres med at skulle betale skat. Ifølge avisen Times of Israel skal Abramovich ikke betale skat i 10 år af det, han tjener i udlandet, og de israelske myndigheder vil i øvrigt ikke interessere sig for, hvor den russiske rigmands formue egentlig stammer fra.

Russiske rigmænd bliver kigget efter i sømmene

Spørgsmålet om, hvordan russiske rigmænd tjener deres penge, er ellers et emne, der optager de britiske myndigheder i disse dage.

Siden forgiftningsattentatet mod en russisk eks-spion og hans datter i den britiske by Salisbury for snart tre måneder siden har forholdet mellem Storbritannien og Rusland været isnende koldt. Briterne beskylder den russiske stat og dermed præsident Putin for at stå bag drabsforsøget, og som straf har briterne sagt, at man nu vil gå målrettet efter russiske rigmænd med kontakter i Kreml, der i årtier har boet i og brugt London som gemmested for deres formuer.

Ifølge en artikel i The Telegraph har Abramovich kaldt sin formue for et resultat af ”hårdt arbejde og de risici, man tager, når man laver forretninger i Rusland”. Men Roman Abramovich, der ifølge flere britiske medier for nyligt har købt præsident Putin en luksusyacht til 210 millioner kroner, skal angiveligt gøre rede for, at hans penge intet har med kriminalitet at gøre, før de britiske myndigheder vil forny hans visum, skriver avisen The Independent.

En kilde tæt på den russiske milliardær bekræftede over for britiske SKY news, at Abramovichs visum til Storbritannien udløb i april i år, og at processen med at få det fornyet var i gang. Men det manglende visum så dog ud til at være den direkte årsag til, at Roman Abramovich ikke var at finde på tilskuerrækkerne, da hans klub Chelsea vandt den engelske pokalfinale for en uge siden.

De britiske myndigheder har sagt, at omkring 700 russere med et visum magen til Roman Abramovichs nu vil få deres kommende fornyelsesansøgninger kigget grundigt igennem.