Sort mand nægtet toiletbesøg - nu er ansatte fra 8000 forretninger sendt på kursus

​En episode, hvor to sorte mænd blev anholdt ved en fejl, har fået kaffegiganten til at lukke deres caféer og sende medarbejderne på kursus.

23-årige Rashon Nelson havde ingen idé om, hvad der var ved at ske, da han ville låne toilettet hos kaffekæden Starbucks. Han havde ikke købt kaffe, så afdelingschefen afviste at udlevere koden til toiletdøren.

Rashon Nelson var gået ind på kaffebaren i den amerikanske millionby Philadelphia sammen med sin forretningspartner Donte Robinson.

De to sorte mænd skulle mødes med en hvid forretningsforbindelse. Rashon Nelson og Donte Robinson var dog lidt for tidligt på den, så de satte sig ved et bord og ventede.

Mens de to sad og ventede, blev de opsøgt af en kaffebarens ansatte, der spurgte, om de havde brug for hjælp.

Det havde de ikke.

Kort efter fik de sig en overraskelse.

Pludselig kom tre politibetjente nemlig ind i lokalet og gik over mod de to.

Og først nu forstod Rashon Nelson, hvad der var ved at ske.

Inden forretningsmødet overhovedet var gået i gang, var de to mænd lagt i håndjern. En ansat havde tilkaldt politiet, fordi de to forretningspartnere opholdt sig på kaffebaren uden at have bestilt noget, skriver CNN.

På vej mod fængslet tænkte Rashon Nelson på, om han ville slippe med livet i behold.

- Jeg kan helt ærligt sige, at det er en tanke, der strejfer mig, hver eneste gang jeg har været i kontakt med politiet, har Rashon Nelson fortalt til CBS News.

De to mænd endte med at tilbringe resten af dagen i en fængselscelle. Først efter midnat blev de sat fri, da distriktsadvokaten afviste at retsforfølge dem, skriver CBS News.

Kunde filmede anholdelse

Mændene havde ingen idé om, at anholdelsen var blevet filmet af en kunde og spredt på de sociale medier. På videoen kan man se betjente give de to mænd håndjern på. Begge følger med politiet uden at gøre modstand.

Samtidig med de to bliver anholdt, er forretningsforbindelsen også ankommet. I videoen kan man høre ham undre sig over anholdelsen.

- Hvorfor tager I dem? Fordi de er sorte og sidder og venter på mig? Hvad har de gjort? Lyder det fra manden i videoen.

Videoen blev delt over 100.000 gange på det sociale medie Twitter, hvor mange brugere beskyldte Starbucks for racisme. 

Et par dage efter hændelsen mødte demonstranter op på den kaffebar, hvor de to sorte mænd blev anholdt. Med sig havde de blandt andet skilte, der viste deres sympati med Black Lives Matter-bevægelsen.

Samme aften reagerede Starbucks’ administrerende direktør, Kevin Johnson, ved at udsende en skriftlig undskyldning til de to mænd. I den forsikrede direktøren om, at Starbucks er imod racediskrimination. Han lovede også forandringer, så episoden ikke gentager sig.

8000 butikker lukkes ned

Begivenhederne på kaffebaren den 12. april i år er årsag til, at Starbucks tirsdag lukker 8000 butikker rundt omkring i USA i et par timer. Kaffegiganten sender omkring 175.000 ansatte på anti-racediskrimineringskursus.

Med kurset holder Starbucks’ direktøren sit løfte om handling. For at undgå en gentagelse bliver medarbejderne tirsdag delt ud i små grupper, hvor de blandt andet skal se en film om racediskrimination. Desuden medvirker rapperen og aktivisten Common som en slags virtuel guide, skriver CNN.

Udover at sende medarbejderne på kursus har kaffekæden allerede ændret sin politik omkring kunder.

Det er nu tilladt at opholde sig på deres kaffebarer og bruge toilettet uden at købe noget.

Den ansatte, der tilkaldte politiet, arbejder ikke længere hos Starbucks.

Erstatning på én dollar

Siden anholdelsen har Rashon Nelson og Donte Robinson indgået et forlig med myndighederne i Phildelphia. De to har hver især fået en erstatning på én dollar (lidt over seks kroner). Derudover har byen oprettet en fond på 200.000 dollars, der skal hjælpe unge iværksættere i Philadelphia.

Til gengæld har de to anholdte droppet anklagerne mod byen. Det var de to unge mænd, der selv fik idéen til den løsning i et forsøg på at få noget positivt ud af hændelsen, skriver NBC News.