Udland

80'er-hitserie 'Roseanne' aflyses efter racistisk tweet

Hovedrolleindehaveren undskyldte efterfølgende for tweetet, men da havde det allerede givet genlyd blandt hendes kollegaer.

Der var glæde hos fans, da serien 'Roseanne' - en amerikansk kæmpesucces fra 80'erne - vendte tilbage til skærmen i slutningen af marts i år.

Men kun en uge efter den 10. sæson er afsluttet, har producenten ABC offentliggjort, at serien ikke kommer til at fortsætte med en 11. sæson som planlagt. Grunden? Et racistisk tweet fra hovedrolleindehaveren Roseanne Barr.

- Roseannes erklæring på Twitter er afskyelig, modbydelig og ikke i tråd med vores værdier, lyder det fra ABC, ifølge mediet CNN.

I den omdiskuterede besked sammenligner 65-årige Roseanne Barr en af præsident Obamas særlige rådgivere med en abe.

En politisk stemme i USA

Ikke færre end 18 millioner personer så med hver uge i den seneste sæson af 'Roseanne'. Det placerede den komiske sitcom om en arbejderklassefamilie i Illinois blandt de mest populære nyere serier i USA.

Det er altså ikke en hvilken som helst serie, der nu er blevet aflyst.

Roseanne Barr er også et kendt ansigt i den politiske debat. Hun er en åbenlys og selvproklameret støtte af præsident Donald Trump, og det var da også i en politisk debat, at det racistiske tweet faldt.

- Det Muslimske Broderskab og Abernes Planet fik en baby = VJ, skrev Roseanne.

Hun kom altså både med falske påstande om, at Valerie Jarrett - som er født i Iran af amerikanske forældre - havde forbindelse til en islamistisk organisation, og sammenlignede hende med en abe.

Valerie Jarrett var i årevis Barack Obamas særlige rådgiver.

Da folk begyndte at kommentere, at beskeden var racistisk, svarede hun, at "islam ikke er en race".

Siden slettede hun dog tweetet og skrev en offentlig undskyldning.

- Jeg beklager dybt, at jeg lavede en joke om hendes politik og udseende, skrev Roseanne Barr.

- Jeg burde have vidst bedre. Min joke var dårlig smag, skrev hun og tilføjede, at hun vil droppe det sociale medie fremover.

Men da havde flere af seriens medvirkende allerede set det oprindelige tweet.

"Datter" er dybt skuffet

En af seriens prominente medproducere, Wanda Sykes, proklamerede kort efter, at hun ikke vil vende tilbage til seriens nye sæson ovenpå Roseanne Barrs tweets.

En stor del af de originale medvirkende, som spillede med fra 1988 til 1997 i de første sæsoner af Roseanne, var også med i den nyeste sæson - blandt andet John Goodman, som spiller Roseannes mand.

Også skuespilleren, der spiller Roseannes datter i serien, Sara Gilbert, udtrykte sin foragt for udtalelsen.

- Roseannes seneste tweets om Valerie Jarrett - og så meget andet - er afskyeligt, og hverken de medvirkende, holdet eller nogen andre, der har med serien at gøre, deler de holdninger. Jeg er skuffet over hendes handlinger for at sige det mildt, skrev hun.

Overskrider 'rød linje'

I serien spiller Roseanne Barr også en trofast republikaner og Trump-støtte. Hendes politiske observans og det, at historien handler om en familie, der må vende hver en dollar, har været fremhævet som grunde til, at serien igen er blevet aktuel, fortalte underholdningschefen i ABC, Channing Dungey, tilbage i 2017.

- Der er ikke nogen, der er bedre til at kommentere på vores moderne USA end Roseanne, skrev han i en pressemeddelelse om seriens genkomst.

Det har Roseanne Barr tilsyneladende taget lidt for bogstaveligt. Ifølge værten på kanalen MSNBC's nyhedsmagasin 'Morning Joe', Joe Scarborough, så var det kun på sin plads, at serien nu bliver aflyst.

- Hey ABC. Roseanne Barr sammenlignende Valerie Jarrett med en abe. Der er ingen undskyldning, der kan retfærdiggøre, hvis ABC vender det blinde øje til denne fanatiske udtalelse og viser et sekund mere af serien, skrev han på Twitter.

- Selv i Trump-tider er der 'røde linjer', der ikke må overskrides. Det her er sådan en, skrev han og tilsluttede sig de mange andre vrede Twitter-brugere.

Valerie Jarrett selv har ikke kommenteret på Roseanne Barrs tweet.

Roseanne Barr har onsdag morgen dansk tid endnu engang beklaget sit tweet.

- Hej venner, lad være med at forsvare mig. Det er sødt af jer at prøve, men at miste mit show betyder ingenting i forhold til at blive stemplet som racist efter et tweet, som jeg fortryder endnu mere nu, skriver hun.