Udland

To unge døde på festival - efterladt mor advarer andre

Mutiny Festival i England aflyste hele sit program søndag. Lørdag havde man udsendt advarsel om farlige stoffer i omløb.

Det er festivalsæson, ikke bare i Danmark, men også i resten af verden.

I England har en af landets mange festivaler, Mutiny Festival, allerede fundet sted - i byen Cosham i Hampshire. Indledningen på festivalsæsonen blev dog her yderst tragisk, da to helt unge festivalgæster mistede livet lørdag aften. 

En 18-årig kvinde, Georgia Jones, og en 20-årig mand, Tommy Cowan, blev begge i hast ført til Queen Alexandra Hospital i havnebyen Portsmouth, efter at de med kort mellemrum var blevet fundet syge to forskellige steder på festivalen. 

Senere lørdag aften var de begge to døde, formentlig efter at have indtaget ulovlige stoffer. 15 andre festivaldeltagere var ligeledes blevet kørt til hospitalet. To af dem er fortsat indlagt. 

Aflyste koncerter søndag

Arrangørerne af Mutiny Festival reagerede prompte på de tragiske dødsfald og aflyste alle koncerter, der ellers var programsat søndag. 

- Alle på holdet er ødelagte over det her. Vi aflyste, fordi vi ikke kunne løbe yderligere risici. Sikkerheden må komme først, siger festivalarrangør Luke Betts til The Guardian.

Tidligere lørdag havde festivalen udsendt en advarsel om, at der var et farligt stof i omløb. 

Den 18-årige kvinde blev fundet klokken 19.10 på festivalområdet. Den 20-årige mand blev fundet, efter han var besvimet, godt tyve minutter senere. 

Politiet i Hampshire har oplyst, at man betragter de to dødsfald som separate tilfælde.

Mere end 30.000 mennesker havde indløst billet til festivalen, hvor hovednavnene var Dizzee Rascal, Craig David og Sean Paul. De to sidstnævntes koncerter blev aflyst. 

Opråb deles på Facebook

Tidligt søndag morgen blev yderligere tre festivalgæster indlagt på hospitalet i Portsmouth. Disse var umiddelbart blevet ført til hospitalet, fordi de havde været involveret i slåskampe eller var blevet syge af for megen alkohol. 

Moderen til Georgia Jones, den 18-årig kvinde der mistede livet lørdag, har lagt et opråb ud på Facebook, hvor hun beder andre unge festivaldeltagere holde sig fra stoffer. 

- Georgia døde i går på grund af komplikationer efter at have taget to piller på Mutiny, skriver moderen, Janine Milburn. 

- Om ikke andet, så håber jeg, at det, der er sket for hende, vil afskrække jer fra nogensinde at tage noget, skriver Janine Milburn, som opfordrer folk til at dele hendes opslag.

I de engelske medier verserer flere forskellige teorier om præcis, hvilket stof de unge på Mutiny Festival havde indtaget.

Organisationen The Loop, som foretager tests af unge på en række festivaler for euforiske stoffer, siger til The Guardian, at der er tale om meget kraftige ecstasy-piller. The Loop oplyser også, at samme type piller har været i omløb på en anden britisk festival i denne weekend, Love Saves the Day Festival, i Bristol. 

Herhjemme har der i den forløbne weekend været afholdt Jelling Festival i det sydlige Jylland. I de kommende dage og uger løber blandt andet Heartland og Northside Festival af stablen.