Udland

Kina vil have USA til at stoppe 'provokerende handling' med det samme

Nye provokationer fra de to stormagter får konflikten i Det Sydkinesiske Hav til at blusse op igen.

USA står stejlt på den ene side. Og Kina står om muligt lige så stejlt på den modsatte side.

Ikke meget tyder på, at den årelange konflikt mellem de to stormagter i Det Sydkinesiske Hav ser ud til at stoppe lige foreløbig. Kina mener, at det enorme havområde tilhører dem, mens USA og en række andre nationer samtidig mener, at Det Sydkinesiske Hav er internationalt farvand, som alle skal kunne navigere frit i.

Seneste eskalering i magtspillet mellem de to lande skete søndag, da USA's flåde beordrede to af sine krigsskibe forbi flere øer i det omstridte hav. En talsmand for flåden siger til CNN, at henholdsvis USS Higgins og USS Antietam sejlede inden for en radius på 19 kilometer af fire af de såkaldte Paracel-øer, en gruppe på 130 små ubeboede atoller, der er placeret omkring 325 kilometer øst for Vietnam.

Stridigheder i årtier

Denne manøvre udløste straks en skarp reaktion fra det kinesiske udenrigsministerium. 

Herfra anklager man USA for at krænke Kinas territoriale rettigheder. 

Lu Kang, en talsmand for ministeriet, opfordrer i en udtalelse USA til "straks at stoppe disse provokerende handlinger, der krænker Kinas suverænitet og truer Kinas sikkerhed", skriver CNN.

Området i Det Sydkinesiske Hav har været genstand for stridigheder siden 1947.

Øhavet har stor strategisk betydning, men rummer også naturressourcer - for eksempel olie og gas i undergrunden. Området har nogle af verdens vigtigste sejlruter til verdenshavene og har stor geopolitisk betydning for Kina og de lande, der som den asiatiske stormagt hævder at have rettigheder til øerne.

Kina har adskillige gange offentligt udtalt, at striden i det Sydkinesiske Øhav er et nationalt anliggende, men samtidig kræver blandt andet Vietnam, Filippinerne, Taiwan, Indonesien, Malaysia og Brunei også ejerskab over flere øer i øhavet.

Øvelser med bombefly

I sidste uge udførte det kinesiske luftvåben flere øvelser med potentielt atomvåbenbærende fly i området. 

- Adskillige bombefly af forskellig type, inklusive den langtrækkende, atomvåbenbærende H-6K, har udover take off og landingsmanøvrer også lavet simulerede træfninger og angreb til søs, lød det i en meddelelse fra hæren.

Det fik præsident Donald Trumps administration til at sende konkrete trusler i retning af Beijing. 

- Kinas fortsatte militarisering af de omstridte områder i Det Sydkinesiske Hav medvirker udelukkende til at øge spændingerne og destabiliseringen af regionen, sagde Christopher Logan, der er talsmand for Pentagon, i en pressemeddelelse. 

Kunstige øer opført i havet

USA har ingen territoriale krav i området, men insisterer på, at der skal være fred og navigationsfrihed i Det Sydkinesiske Hav. USA's forsvarsministerium advarer om, at det kan få 'uspecificerede konsekvenser', hvis Kina fortsætter med at spille med musklerne i det omstridte farvand. 

Kina har blandt andet opført syv menneskeskabte øer i Det Sydkinesiske Hav, som er udstyret med avancerede radarsystemer og andre faciliteter, der kan anvendes militært.

Admiral Philip Davidson, som er i spil til at overtage lederposten i den amerikanske stillehavskommando, udtalte i forrige måned ved en høring i Senatet, at det er afgørende, at USA ikke bøjer sig i den territoriale kamp i området.

- For at opretholde stabiliteten må USA's flådeoperationer i Det Sydkinesiske Hav fortsætte regelmæssigt og rutinemæssigt. Efter min opfattelse vil enhver nedgradering af vores tilstedeværelse, både i luftrummet og i farvandene, sandsynligvis få den kinesiske hær til at genoptage deres ekspansion i området, lød det i et skriftligt svar fra admiralen.