Udland

Holland og Australien vil holde Rusland ansvarlig for nedskydningen af MH17

Udtalelserne kommer på dagen, hvor to grupper af uafhængige undersøgere mener at kunne dokumentere, at en russisk officer var involveret.

Rusland er ansvarlig for nedskydningen af passagerflyet MH17 over det østlige Ukraine i 2014. Sådan lyder det fra den hollandske udenrigsminister Stef Blok.

- Vi opfordrer Rusland til at påtage sig ansvaret og til at samarbejde fuldt ud for at finde frem til sandheden, så retfærdigheden kan ske fyldest for ofrene på passagerflyet MH17.

En højtrangerende russisk officer har været direkte eller indirekte indblandet i nedskydningen af ruteflyet

Bellingcat, uafhængig undersøgelsesgruppe

Også Australien mener, at Rusland er ansvarlig for nedskydningen, der kostede 298 mennesker livet, da det var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

- Holland og Australien har i dag opfordret Rusland til at indgå i en dialog frem mod en løsning, der modsvarer de mange lidelser og skader efter nedskydningen af passagerflyet MH17, lyder det i en fælles udtalelse.

En vragdel fra ruteflyet MH17.

Udtalelsen fra de to regeringer falder, efter at en international undersøgelse af flyets skæbne blev fremlagt torsdag.

Efterforskerne er kommet frem til den konklusion, ”at missilsystemet Buk-Telar, som nedskød MH17, kom fra den 53. antiluftskytsbrigade i Kursk i Rusland".

Uafhængige undersøgere: Russisk officer involveret

I dag udpeger to uafhængige grupper af undersøgere så en russisk officer ved navn Oleg Ivannikov som værende direkte eller indirekte involveret i nedskydningen.

- Denne rapport fastslår for første gang, at en højtrangerende russisk officer, der var i aktiv tjeneste i Ukraine, har været direkte eller indirekte indblandet i nedskydningen af ruteflyet, skriver den ene gruppe Bellingcat i en pressemeddelelse.

Oleg Ivannikov, en russisk officer, der af to uafhængige undersøgelsesgrupper, bliver beskyldt for at være direkte eller indirekte involveret i nedskydningen af MH17.

Han var ifølge undersøgerne udstationeret i det østlige Ukraine fra foråret 2014 til begyndelsen af 2015.

I den periode var han blandt andet ansvarlig for transport af våben over grænsen mellem Rusland og Ukraine.

Ifølge de uafhængige undersøgere arbejdede han i den russiske militære efterretningstjeneste, GRU, i perioden fra 2014 til 2017.

Rusland ikke overbevist

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger i dag, at han har talt i telefon med den hollandske udenrigsminister, og at han ikke mener, at der er beviser for, at Rusland har ansvaret for nedskydningen.

Ukrainske redningsfolk arbejder ved flyvraget, mens pro-russiske separatister holder vagt.

Han sammenligner anklagerne med sagen om den russiske dobbeltagent Sergej Skripal, der blev forgiftet sammen med sin datter i Salisbury i England den 4. marts.

- Det føles som deja-vu, men hvis vores partnere endnu engang har valgt at spekulere i flere hundrede menneskers død for at fremme deres politiske mål, må de selv have det på samvittigheden, siger han til det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

Den russiske præsident Vladimir Putin sagde i går, at man nu vil kigge den internationale rapport igennem.

- Før vi kan anerkende, hvad der står skrevet (i den hollandske rapport, red.), skal vi først deltage fuldt ud i efterforskningen. Men vi vil under alle omstændigheder behandle den opmærksomt og med respekt. Og vi vil gennemgå rapporten, sagde Vladimir Putin.