Udland

Taler denne kvinde af egen fri vilje? Rusland betvivler Storbritannien

Yulia Skripal der blev forgiftet i Salisbury sammen med sin far, eks-spionen Sergei Skripal. Dylan Martinez / Ritzau Scanpix

I marts var Yulia Skripal tæt på at dø af en russisk nervegift i Storbritannien. Nu vil russiske diplomater besøge hende for at sikre, at hun er OK.

Russiske diplomater anklager nu Storbritannien for at tilbageholde den 33-årige Yulia Skripal mod hendes vilje og for at lægge ord i munden på hende.

Yulia Skripal blev udsat for et giftangreb sammen med sin far, den tidligere spion Sergei Skripal, den 4. marts 2018, og de to var tæt på at miste livet på en bænk i den britiske by Salisbury.

Angrebet blev udført med nervegiften Novichok, der stammer fra Rusland. Storbritannien beskylder den russiske regering for at stå bag, men det benægter Rusland.   

Yulia Skripal blev udskrevet fra hospitalet i begyndelsen af april, og onsdag den 23. maj udsendte hun så en erklæring gennem nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er så heldige, at vi begge overlevede mordforsøget. Vi har været længe om at få det bedre, og det har været meget smertefuldt, sagde Yulia Skripal blandt andet.

Du kan høre hendes erklæring herunder.

Den 33-årige kvinde var sammen med sin far mål for et giftangreb. Video: Reuters

Hvis du ser videoen med lyd, har du måske bemærket, at Yulia Skripal taler russisk. 

Hun er nemlig russer og taler russisk som hovedsprog - men ifølge Ruslands Ambassade er der noget mistænkeligt ved den måde, hun taler på.  

Der var ikke mulighed for at stille spørgsmål under Reuters' møde med Yulia Skripal.

Da den 33-årige kvinde var færdig med sin erklæring, satte hun sin underskrift på to håndskrevne udgaver af den - en russisk og en engelsk udgave.

I erklæringen står der blandt andet, at hun ønsker at vende tilbage til Rusland på et tidspunkt.

Russisk mistanke

Ifølge Reuters siger Yulia Skripal, at hun selv har skrevet de to versioner.

Men det bliver nu betvivlet af Rusland.

Yulia Skripal får udleveret sin erklæring til underskrift.
Yulia Skripal skriver under
Det underskrevne dokument.

Den russiske ambassade i London oplyser, at der er glæde over, at Yulia Skripal er i live og har det godt, men at hendes hjemland er bekymret for hende.

I en meddelelse fra ambassaden hedder det:

- Videoen styrker vores bekymringer omkring de forhold, hun lever under. Yulia læste helt åbenlyst en tekst op, der var skrevet i forvejen. Ud over det, hvis man dømmer ud fra nogle få elementer, var teksten en oversættelse fra engelsk, der var skrevet af en person med engelsk som hovedsprog.

Dermed antyder ambassaden, at Yulia Skripal ikke selv har forfattet de ord, der kom ud af munden på hende.

Desuden klager ambassaden over, at russiske diplomater ikke har fået lov til at besøge Yulia Skripal.

- Storbritannien er forpligtet til at give os mulighed for at tale direkte med hende for at sikre, at hun ikke bliver tilbageholdt mod hendes vilje, og at hun ikke taler under pres, hedder det.

Ambassaden slutter meddelelsen med, at Rusland har alle grunde til ikke at stole på briterne.

De russiske medier beskæftiger sig også med sagen, og nyhedsbureauet RIA Novosti skriver, at Yulia Skripals kusine og hendes mand tror, at videoen fra Reuters er optaget under pres.

Ifølge Reuters kontaktede Yulia Skripal nyhedsbureauet gennem det britiske politi, der beskytter hende efter giftangrebet.

Hun lå i koma i 20 dage, og på videoen nævner hun intet om, hvem, hun tror, står bag angrebet. 

Hendes far, der engang spionerede mod Rusland, blev udskrevet fra hospitalet i sidste uge.

Sergei Skripal selv har endnu ikke meddelt noget til offentligheden.