Morgan Freeman undskylder efter anklager om upassende opførsel og berøringer

16x9
Morgan Freeman anklages af anonyme kvinder for upassende adfærd. Foto: Mark Ralston / Ritzau Scanpix

Det var aldrig min hensigt, siger skuespilleren blandt andet.

Han har en karriere bag sig, der spreder sig over næsten fem årtier, et utal af Oscar-nomineringer og flere statuetter.

Men det er ikke det eneste, den nu 80-årige skuespiller, en af Hollywoods absolut største, har til fælles med flere af filmbranchens andre store stjerner. 

Morgan Freeman

Film som 'Driving Miss Daisy' og 'Shawshank Redemption' gjorde Morgan Freeman til et kendt navn i de fleste hjem i 1980'erne og starten af 1990'erne. 

Han vandt en Oscar for sin birolle i 'Million Dollar Baby' fra 2004.

Derudover har han fire andre gange været nomineret til statuetten.  

Foruden sit skuespil er han kendt for sin stemme. Han har blandt andet speaket til dokumentarerne 'The Long Way Home' og 'March of the Penguins', der også har vundet Oscars.

Nu bliver han nemlig også anklaget for at have opført sig upassende over for flere kvinder.

Der er tale om 16 kvinder, der anonymt står frem og fortæller om deres oplevelser med skuespilleren til amerikanske CNN.

Otte af dem siger, de har været vidne til upassende opførsel eller chikane, mens de andre otte siger, at de har oplevet det på egen krop. 

Prøvede at løfte op i tøjet

En af kvinderne var produktionsassistent på filmen 'Going in style', en komedie med Morgan Freeman, Michael Caine og Alan Arkin. 

Ifølge den tidligere assistent var månederne, hvor hun arbejdede på filmen, fuld af uønskede berøringer og kommentarer om hendes figur fra Morgen Freeman. 

Hun anklager blandt andet skuespilleren for at have forsøgt at løfte op i hendes nederdel, hvilket ifølge hende dog ikke lykkedes. 

Enhver, der kender mig eller har arbejdet sammen med mig, ved, at jeg ikke er en person, der forsætligt ville fornærme nogen

Morgan Freeman, skuespiller

Flere underholdningsjournalister fortæller også anonymt, at skuespilleren skulle være kommet med upassende kommentarer under interviews. 

En af dem er CNN's egen reporter Chloe Melas, der selv har været med til at indsamle kilder og afdække sagen for nyhedsmediet. 

- Det var aldrig min hensigt

Anklagerne har fået den aldrende skuepiller til at sende kvinderne en undskyldning. 

- Jeg undskylder til enhver, der har følt sig ukomfortabel eller ikke respekteret. Det var aldrig min hensigt, siger hollywoodstjernen til Sky News.

Han undlader at kommentere på selve anklagerne, men siger i stedet:

- Enhver, der kender mig eller har arbejdet sammen med mig, ved, at jeg ikke er en person, der forsætligt ville fornærme nogen eller bevidst få nogen til at føle sig urolige, siger han. 

En del af en større bevægelse

De anonyme anklager mod Morgan Freeman er blot de seneste i en lang række mod anerkendte folk i filmbranchen generelt. 

Det begyndte som en skandale i Hollywood i oktober 2017, da flere kvinder anklagede filmproducenten Harvey Weinstein for sexchikane, overgreb og voldtægt.

I kølvandet på skandalen opfordrede den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano andre til at fortælle om krænkelser under hashtagget #MeToo.

Kvinders historier om mænds upassende adfærd og sexkrænkelser blev et verdensomspændende fænomen, der også trak tråde til Danmark.

Her er blandt andre Zentropas direktør, Peter Aalbæk, kommet i modvind for at give sine kvindelige ansatte "klask i numsen".