Udland

Efterforskere: Udstyr fra russisk militærbrigade skød MH17 ned

Undersøgelseskomitéen Joint Investigation Team har i detaljer vist, at missil kom fra det russiske militær, men Rusland afviser beviserne.

Der opstod enormt mange spørgsmål, da et passagerfly på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur blev skudt ned over det krigshærgede østlige Ukraine den 17. juli 2014, og 298 mennesker døde.

I de fire år siden har en undersøgelseskomité med repræsentanter fra fem forskellige lande forsøgt at besvare dem, og torsdag formiddag har Joint Investigation Team (JIT) i detaljer fremlagt nogle af deres beviser.

Her blev det vist, at det pansrede køretøj, der blev brugt til at skyde MH17 ned med, kom fra det russiske militær. Det er en del af Ruslands 53. brigade, der til daglig har hjemme i Kursk.

Viste detaljeret rute

JIT viste, at en konvoj bestående af seks pansrede missilkøretøjer forlod basen i Kursk den 23. juni 2014, altså 20 dage inden nedskydningen. De blev transporteret på lastbiler, og deres vej sydpå blev dokumenteret af videobilleder optaget af forbipasserende trafikanter.

Billederne brugte JIT til at vise konvojens rute til det østlige Ukraine. Og unikke kendetegn på det ene af de pansrede køretøjer blev brugt til endegyldigt at konkludere, at det var et BUK-missil af typen 9M38 affyret fra netop dette køretøj, der blev brugt til at skyde MH17 ned.

Det samme pansrede køretøj blev filmet i det østlige Ukraine den 17. og 18. juli 2014, altså i dagene lige omkring nedskydningen.

Derudover præsenterede undersøgelseskommissionen også nye beviser for, at det var et såkaldt BUK-missil af typen 9M38, der ramte flyet.

På et bord lå en omtrent en meter bred, grøn rest fra et BUK-missil. Med cyrillisk håndskrift var der skrevet en række tal og bogstaver, som undersøgelseskommissionen nu beder offentligheden om hjælp til at identificere.

Fremlæggelsen af beviser støtter tidligere konklusioner. Allerede i 2016 dokumenterede JIT, at det var et missil fra russisk territorium, der blev benyttet. Men på det tidspunkt kunne man altså ikke konkludere, at det kom fra det russiske militær, blot fra russisk territorium.

Det russiske forsvarsministerium benægter ifølge nyhedsbureauet Tass at stå bag nedskydningen af passagerflyet. Ministeriet melder, at ikke et eneste russisk missil nogensinde har krydset grænsen mellem Rusland og Ukraine.

Pårørende anklager Rusland for misinformation

Alle 298 personer ombord på flyet blev dræbt ved styrtet. De fleste af dem var hollændere, eftersom flyet fra Malaysia Airlines var på vej fra den hollandske hovedstad.

De nye beviser fra JIT kommer bare to dage efter, en gruppe pårørende til ofrene har sendt et åbent brev om, hvordan episoden har ændret deres liv, og specifikt om, hvordan de russiske mediers mange forskellige udlægninger af, hvad der er sket, har gjort det endnu hårdere.

- Nogle af os kom i tvivl, inden vi senere fandt ud af, at det netop var deres hensigt. Disse chokerende og selvmodsigende historier er en del af en koordineret kampagne fra den russiske stat, der har til hensigt at skabe en alternativ virkelighed, hvor man ikke kan stole på nogen information, skriver de pårørende.

Der er endnu ikke kommet nogen reaktion fra Rusland på torsdagens afsløringer. Hidtil har russerne hårdnakket benægtet at have haft noget med nedskydningen af MH17 at gøre.