Udland

Et af verdens vidundere er hårdt ramt af forurening

Plastikflasker, plastikposer og andet affald flyder omkring ved floden nær mausolæet Taj Mahal i Indien.

Hver dag besøger omkring 50.000 gæster Taj Mahal, det ikoniske mausoleum i det nordlige Indien, der er anerkendt som et af verdens syv nye vidundere.

I alt drager otte millioner turister årligt mod det imponerende bygningsværk, men det kan være, at andre nysgerrige skal se at komme afsted, før det er for sent. 

For Taj Mahal - og dets marmorfacade, spir og omkringliggende grønne haver - står på bredden af den stærkt forurenede flod Yamuna, som er ved at tørre ud.

Det betyder, at hele området omkring mausolæet er fyldt med plastikflasker, plastikposer, mademballage og andet affald. Samtidig forårsager luftforureningen i området, at det hvide marmor på Taj Mahal langsomt er gulnet mere og mere - og inden for det seneste år også er blevet grønligt, fordi insekter i titusindvis efterlader deres ekskrementer i den forurenede flod.

Antallet af biler mangedoblet

Taj Mahal

Taj Mahal blev opført i perioden 1631-1647 af den indiske kejser Shan Jahan til minde om hans yndlingshustru Mumtaz Mahal. 

Murene i mausolæet er beklædt med hvid marmor med indlagte ornamenter i farvede stenarter. 

Taj Mahal er, sammen med blandt andet Colosseum, Den Kinesiske Mur og Kristus-statuen i Rio de Janeiro, på listen over verdens syv nye vidundere.

Advarslerne om, at Taj Mahal er i færd med at blive ødelagt, har længe lydt i Agra, som er verdens ottendemest forurenede by og tynget i voldsom grad af smog.

Helt tilbage i 1990'erne beordrede Indiens højesteret lukning af hundredvis af kuldrevne fabrikker nær mausolæet, og samtidig er antallet af indregistrerede biler i Agra steget fra omkring 40.000 i 1985 til over en million i dag.

- Taj Mahal har aldrig set så træt, bleg og syg ud, som den gør nu, siger Brij Khandelwal, en journalist og miljøaktivist i Agra, til Los Angeles Times.

Dystre udsigter

Agra ligger godt 180 kilometer syd for New Delhi, som forventes at blive verdens mest folkerige by inden for det kommende årti. Derudover huser Indien 14 af verdens 15 mest forurenede byer.

Fremtidsudsigterne ser derfor dystre ud for det ikoniske bygningsværk. Og hvad værre er, så kunne noget tyde på, at myndighederne og de folk, der er hyret til at løse problemerne ved Taj Mahal, muligvis ikke tager udfordringerne alvorligt.

- Hvis de indiske videnskabsmænd og miljøforkæmpere ikke kan få styr på sagerne, så bør de kontakte udenlandske eksperter, som kan komme hertil og garanteret er mere end villige til at tilbyde deres assistance, siger advokaten M.C. Mehta, som har kæmpet for at redde Taj Mahal fra forurening gennem tre årtier, til Reuters.