Udland

Døende mand trækker kemigigant i retten for at skjule faren ved Roundup

Et sagsanlæg mod kemigiganten Monsanto skal afgøre, om en 46-årig mand har fået kræft efter at have arbejdet med ukrudtsmidlet Roundup.

Non-Hodgkins lymfom

Sygdommen Non-Hodgkins lymfom rammer cirka 700 danskere hvert år. Det er den mest almindelige form for lymfeknudekræft og udgør 85 procent af alle tilfælde af lymfeknudekræft i Danmark.

Lymfeknudekræft viser sig oftest ved en eller flere forstørrede lymfeknuder, der ikke er ømme, og som ikke forsvinder efter nogen tid. 

I starten af sygdomsforløbet er der oftest ingen symptomer. Efterhånden som kræften udvikler sig, kan man få nattesved, træthed, kløe i huden, vægttab og almen sygdomsfølelse.

Overlevelsesprognosen afhænger af, hvilken undertype af sygdommen, der er tale om.

I en seng i Californien ligger den 46-årige mand DeWayne Johnson og er ved at dø af lymfeknudekræft.

Han har tre børn, og lægerne tvivler på, at han vil leve længere end seks måneder. Alligevel er han nu hovedperson i en sag mod kemivirksomheden Monsanto - en virksomhed, han mener er skyld i hans snarlige død.

DeWayne Johnson har lagt sag an mod Monsanto, og den 18. juni bliver han den første person, der får muligheden for at føre sag om sundhedsfaren ved sprøjtegiften Roundup.

Retsdokumenter afslører, at den 46-årige mand er overbevist om, at han har fået kræft af stoffet glyfosat, der findes i en række ukrudtsmidler, som også sælges i Danmark.

Ifølge retsdokumenterne arbejdede DeWayne Johnson som opsynsmand på en skole i byen Benicia nordøst for San Fransisco. Her brugte han Roundup til at bekæmpe ukrudt i en periode fra 2012 til 2015.

Han var ved godt helbred indtil kræftdiagnosen i august 2014. I januar 2018 erklærede DeWayne Johnsons læge, at hans patient havde sår på 80 procent af kroppen og formentlig kun har få måneder tilbage at leve i.

Lige nu behandles han med medicin, er for det meste sengeliggende og er for svag til at møde op i retten, hedder det i dokumenterne fra lægen.

Midt i al elendigheden har den syge mand dog modtaget gode nyheder i forbindelse med sin retssag.

Hvad vidste Monsanto?

Sagens dommer, Curtis Karnow, har netop tilladt sagens nævninge at se beviser for, hvordan Monsanto forsøgte at skjule oplysninger om, at Roundup er kræftfremkaldende. 

- Den interne korrespondance, som Johnson nævner, kunne støtte en afgørelse om, at Monsanto længe har kendt risikoen for, at glyfosatbaserede ukrudtsmidler er kræftfremkaldende (...) men at de kontinuerligt har forsøgt at påvirke den videnskabelige litteratur, for at interne bekymringer ikke skulle komme ud i offentligheden og dermed styrke virksomhedens forsvar i forbindelse med ansvaret for produktet, skriver dommeren.

DeWayne Johnsons sag er den første om ukrudtsmidlet, der når i retten, men mere end 4000 sagsøgere har allerede anlagt retssager mod Monsanto, fordi de mener, at Roundup har givet dem eller deres pårørende lymfeknudekræft.

Sagsanlæggene udfordrer kemigiganten Monsantos påstand om, at Roundup er sikkert at anvende og angriber selskabet for at have skjult sundhedsrisikoen ved produktet.

Helt præcist mener sagsøgerne, at stoffet glyfosat kan give kræftformen non-Hodgkins lymfom, der kan være meget svær at helbrede.

Sagsøgerne henviser til undersøgelser fra USA's sundhedsmyndigheder, der viser, at Roundup er tilsat stoffer, der gør ukrudtsmidlet endnu farligere for mennesker end det aktive stof glyfosat alene.

Kræftfaren ved Roundup

Det internationale kræftforskningsagentur kategoriserede i 2015 glyfosat som et stof, der sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Og ifølge Michael Miller, der er advokat for DeWayne Johnson, har Monsanto vidst, at deres middel var farligt for mennesker.

Monsanto "kæmpede for forkerte data og angreb legitime studier", der afslørede dets ukrudtsmidler og førte an i en "lang kampagne med misinformation" for at overbevise myndigheder, landmænd og kunder om, at Roundup var sikkert, står der i sagsanlægget. 

- Vi ser frem til at vise, hvordan Monsanto skjulte risikoen for kræft og forurenede videnskaben, siger advokaten Michael Miller til The Guardian.

Monsanto hævder dog fortsat, at Roundup er uskadeligt for mennesker.

- Særdeles omfattende toksikologiske og miljømæssige undersøgelser gennem de seneste 40 år har igen og igen demonstreret den stærke sikkerhedsprofil ved dette meget brugte ukrudtsmiddel, skriver Monsanto på sin hjemmeside.

Og når sagen kommer i retten, vil Monsanto sandsynligvis støtte sig til en vurdering fra USA's miljømyndigheder, der konkluderer, at glyfosat sandsynligvis ikke er kræftfremkaldende hos mennesker.

Om DeWayne Johnson lever længe nok til at opleve udfaldet af retssagen er usikkert, men ifølge hans læge modtager han nu kemobehandling, der har forbedret hans tilstand en smule.