Berømt amerikansk forfatter er død

16x9
Philip Roth er død i en alder af 85 år. Foto: Eric Thayer / Scanpix Denmark

Den prisvindende amerikanske forfatter fra New Jersey blev 85 år gammel.

Han blev berømt for sine særdeles ublu og rå beskrivelser af sex, drifter og død, og han var blandt de mest prisvindende amerikanske forfattere.

Navnet Philip Roth vil måske ikke give genlyd hos størstedelen af danskerne, men med et hav af nomineringer og priser for sine værker skrevet over fem årtier er det en af de store amerikanere, der døde tirsdag i en alder af 85 år.

Ifølge New York Times er hans død blevet bekræftet af forfatterens nære ven Judith Thurman.

Skrev om den jødiske oplevelse

Philip Roth udgav sin første bog i 1959 som 26-årig, men brød for alvor igennem 10 år senere med bogen 'Portnoy's Complaint', der handler om en jødisk ungkarl, der har et særdeles problematisk forhold til sex.

Forfatteren var selv jøde og var også ungkarl på udgivelsestidspunktet.

I det hele taget var Roths forfatterkarriere anset for at være delvist biografisk, hvor han beskæftigede sig meget med oplevelsen af at være jøde i USA.

Mange af forfatterens bøger centrerer sig også om det at være ungkarl, hvilket Philip Roth var i hele sit liv, hvis man ser bort fra to korte ægteskaber, der tilsammen varede ni år.

Priser på samlebånd

Selvom 'Portnoy's Complaint' i dag er anset for at være et af Philip Roths hovedværker, var det først med 'Operation Shylock', 'Sabbath's Theater' og 'American Pastoral' i 1990'erne, at priserne for alvor begyndte at vælte ind til forfatteren.

Han vandt både en Pulitzer-pris, flere National Book Awards og den første Franz Kafka-pris i 2001.

I sine senere år fortsatte Philip Roth med at være meget produktiv, og to af hans mest hædrede og succesfulde bøger blev til i det nye årtusind. Både 'The Human Stain' og 'The Plot Against America' bragte flere priser til forfatteren.

Philip Roth er desuden en af bare tre forfattere, der har fået sine bøger optaget i det prestigefyldte 'Library of America'.