Udland

Her kan plastikposer give fire år i fængsel - til gengæld har dyrene fået renere maver

Efter otte måneder med bøder på over 120.000 kroner for at importere plastikposer er Kenya blevet et renere land.

I Kenya har et af verdens skrappeste forbud mod plastikposer snart fungeret i ni måneder, og meldingerne fra det afrikanske land er, at forbuddet virker.

Vores gader er generelt renere

David Ong’are, Kenyas miljømyndigheder

I august sidste år blev det forbudt at lave, sælge og importere plastikposer, og hvis nogen brød reglerne, var straframmen op til fire års fængsel eller bøder på mellem 120.000 og 240.000 danske kroner.

Forbuddet blev indført for at tackle Kenyas problem med store mængder plastikaffald, der endte i naturen til skade for dyr og mennesker.

Blandt andet blev der fundet plastikaffald i 3 ud af 10 dyr, der blev bragt til slagtning.

Men nu, hvor forbuddet har været gældende i et stykke tid, ser det ud til at have haft en effekt.

Antallet af dyr med plastik i maven er faldet til 1 ud af 10, fortæller David Ong’are fra landets miljømyndigheder til The Guardian.

- Vores gader er generelt renere, og det har bragt en god følelse med sig, siger David Ong’are til avisen.

Et af de mere ulækre plastikproblemer i Kenya er de såkaldte "flyvende toiletter", der består af plastikposer med afføring. Poserne bliver brugt i områder med dårlige sanitære forhold, hvor beboerne forretter deres nødtørft i dem i stedet for at gå til et af de fælles toiletter. 

Forbuddet har gjort det sværere at bruge denne løsning. 

- Man ser ikke længere bæreposer, der flyver rundt, når det blæser, der er færre forhindringer i vores vandløb og fiskerne ved kysten og Victoriasøen ser færre poser i deres net, siger David Ong’are til avisen.

Plastik er stadig et problem

Siden forbuddet trådte i kraft, har miljøorganisationer, lokale indbyggere og myndighederne arbejdet for at fjerne plastikaffald fra naturen.

Ifølge Greenpeace har det medført synlige forandringer.

Og den britiske tv-kanal BBC kan berette, at kvæghyrderne på markerne omkring Nairobi ser mindre affald end før.

Men selv om poserne er forbudt i Kenya, udgør plastik stadig et problem.

Der bliver nemlig smuglet poser ind fra Kenyas nabolande, og ifølge FN, der holder øje med forbuddet, kommer der stadig masser af poser ind over grænsen.

Desuden bliver der solgt store mængder af plastikflasker i Kenya, og da myndighederne tidligere på året skulle tage stilling til et eventuelt forbud mod flaskerne, blev det besluttet, at det fortsat skal være tilladt at fremstille og sælge dem i landet.

Samtidig er det svært for kenyanerne at skaffe sig af med plastikaffaldet på en miljøvenlig måde. Ifølge en rapport fra en miljøadvokat ved Kenyas Højesteret bliver de indsamlede plastikposer nemlig brændt på åbne bål, hvor de udsender miljøfarlige dampe.

Advokaten, John Kariuki Njuguna, skriver, at det store problem nu reelt er, hvordan Kenya skaffer sig af med alt det plastik, der er i landet i forvejen.