Udland

Dansk EU-politiker om Facebook-høring: - Lidt af en farce

Facebook-chef svarede ikke præcist på et eneste spørgsmål, lyder kritikken. Men Mark Zuckerberg afgav dog ét løfte.

Det startede, som det skulle. Mark Zuckerberg gav den undskyldning, alle forventede. EU-politikerne fik stillet deres spørgsmål. Mark Zuckerberg gav sine svar. Men det endte i utilfredshed og en smule råberi.

Facebooks chef var indkaldt til høring i EU-parlamentet om den store skandale, der handler om misbrug af 87 millioner Facebook-brugeres personlige data. Heriblandt 2,7 millioner EU-borgere. 

- Der er ingen tvivl om, at før Facebook-skandalen ville Zuckerberg være blevet modtaget som en sand helt her i Bruxelles. Men nu har han på grund af skandalen så voldsomme ridser i lakken, at han skal stå skoleret over for EU-parlamentet, fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede om indkaldelsen af Facebook-stifteren.

Men mødet mindede mere om et koreograferet show end en høring, mener det danske medlem af EU-parlamentet Morten Løkkegaard.

- Vi iagttog ikke en høring i dag, vi iagttog lidt af en farce, siger han.

En skandale

Morten Løkkegaard deltog ikke selv, men han overværede det hele, og ifølge ham gav Zuckerberg hverken nogen konkrete svar eller noget som helst nyt.

- Jeg synes faktisk, det var en skandale, fordi man kun havde halvanden time til alle de her spørgsmål, og så sad han med sine præfabrikerede svar, vi ikke kunne bruge til noget som helst, siger Morten Løkkegaard.

- Jeg stillede seks ja/nej spørgsmål. Jeg fik ikke et eneste svar

Philippe Lampaert, Medformand De Grønne

Det hele startede med, at formanden for EU-parlamentet, Antonio Tajani, takkede Mark Zuckerberg for at komme.

Derefter gav Zuckerberg sin forberedte tale, som også indeholdt den undskyldning, han har turneret med – blandt andet i den amerikanske kongres - siden skandalen begyndte at rulle.

Og så var det lederne af EU-parlamentets politiske partiers tur til at stille spørgsmål. Dem havde de mange af. 12 forskellige politikere fremførte på skift deres holdninger og spørgsmål til Zuckerberg.

Fik afkrævet ham et løfte

Til sidst svarede Facebook-stifteren overordnet på spørgsmålene, før han konkluderede, at han ønskede at respektere tidsplanen, som – bemærkede han - allerede var overskredet med 15 minutter.

Her begyndte flere at protestere.

- Jeg stillede seks ja/nej spørgsmål – jeg fik ikke et eneste svar, klagede belgiske Philippe Lampaert, da tiden var gået.

En anden belgier, Guy Verhofstadt, stemte i og foreslog formanden at indsamle alle politikernes velforberedte spørgsmål for at give give Mark Zuckerberg dem med hjem. Så kunne Facebook-chefen aflevere alle svarene på skrift.  

Ville Zuckerberg gå med til det? Formanden kiggede over på Zuckerberg, som kiggede over på sin juridiske rådgiver. Så kiggede han tilbage på formanden og nikkede.

- Vi fik faktisk afkrævet ham et løfte, som vi skal holde ham op på, nemlig at de vil give helt konkrete skriftlige svar på de mange spørgsmål, han ikke svarede på, bemærker Morten Løkkegaard.

Forberedt på spørgsmål

I forhold til tidligere høringer i USA, så virkede det til, at der i EU-parlamentet blev gået mere til Mark Zuckerberg, men det betød ikke, at han svarede på det hele. Sådan lyder det fra Jacob Holst Mouritzen, der er marketing- og kommunikationsdirektør i Mindshare og ekspert i sociale medier.

- De virkede mere velforberedte, de europæiske politikere, og der var nogle spørgsmål, som han bestemt prøvede at afvige på. Det synes jeg var interessant, siger han til TV 2.

Blandt de spørgsmål, Zuckerberg beredvilligt svarede på, var emner som skattebetaling i de enkelte lande, fake news, upassende indhold og databeskyttelse.

På de punkter var det ifølge Jacob Holst Mouritzen tydeligt, at han var grundigt forberedt.

- Og det kørte han fuldstændig af. Jeg tror næsten, de kunne have stillet hvilke som helst spørgsmål, de havde lyst til, så havde de fået de samme svar, siger han.

Facebook-chef Mark Zuckerberg var tirsdag til høring i EU-parlamentet. Video: Emil Færch

Efter høringen i parlamentet lyder det i en fælles udtalelse fra de Grønnes to medformænd, Ska Keller og Phillippe Lambert:

- Mark Zuckerberg kom med en masse vage løfter. Alle 12 repræsentanter af EU-parlamentet har stillet specifikke spørgsmål, men Zuckerberg svarede ikke præcist på én eneste af dem, lyder det i en fælles udtalelse.

Zuckerberg og Facebook kan altså nu se frem til at svare på alle spørgsmålene skriftligt.