Farlig gift spreder sig i luften over Hawaii

Indbyggerne på vulkanøen er udsat for ny fare, efter at lava har ramt Stillehavet.

Situationen på Hawaii bliver lige nu forværret time for time.

Vulkanen Kilauea har siden den 3. maj sendt massive røgsøjler og giftige gasser op i luften, ligesom lava er sprøjtet op fra 22 sprækker i jorden og har dannet en flod af lava, som bevæger sig ind over land. 

Faktisk har lavaen bevæget sig så langt, at den er nået frem til Stillehavet. Det betyder en ny udfordring for indbyggerne på Hawaii, som allerede er blevet evakueret i stort antal.

For når den brandvarme lava smelter sammen med havvandet, skaber det en blanding af syre og damp, der indeholder små glaspartikler, som kan blive spredt ud over hele øen med vinden.

Syredampen kan potentielt være dødelig, og på et mindre niveau kan den skade lunger, øjne og hud. 

- Denne varme, ætsende gasblanding har tidligere forårsaget to dødsfald ved kysten i 2000, da havvand blev skyllet op på land og blev blandet med lavastrømme, lyder det i en udtalelse fra det amerikanske geologiske institut, HVO. 

Mand såret af lava

Udbruddet på vulkanen Kilauea påvirker især indbyggerne i Puna-distriktet på øens sydøstlige side, hvor omkring 2000 mennesker er blevet fløjet væk i de seneste uger. 

Frygten er, at de store lava-floder, der bevæger sig rundt på Hawaii, kan afskære flugtruterne på stedet. 

Samtidig spytter floderne af lava stykker af varm lava, brændende klippestykker fra jordens indre, op i luften.

- De kan veje så meget som et køleskab, og selv små stykker af lavaen kan dræbe, siger en talsmand for myndighederne på Hawaii, Harry Kim, til nyhedsbureauet Reuters.

Lørdag blev den første indbygger på øen alvorligt såret. 

En mand befandt sig på en altan i tredje sals højde i sit hjem, da en brændende varm lava-sten blev skudt op i luften og ramte mandens skinneben. 

Flod af lava ved Highway 137 på Hawaii.
Flod af lava ved Highway 137 på Hawaii. Foto: Terray Sylvester / Ritzau Scanpix
Foto fra lørdag viser floden af lava drive indover Hawaii.
Foto fra lørdag viser floden af lava drive indover Hawaii. Foto: Ritzau Scanpix
Vulkanen spyder lava ud 24 timer i døgnet.
Vulkanen spyder lava ud 24 timer i døgnet. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

Lyder som jetjagere

I alt er der opstået 22 revner i Kilauea, siden udbruddet begyndte den 3. maj.

Torsdag sendte vulkanen en grå søjle af aske 9100 meter op i luften, og flere af hovedvejene på Hawaii er blevet lukket på grund af lava-floden, der visse steder bevæger sig med op mod 300 meter i timen.

Mange beboere er blevet evakueret af frygt for nye udbrud. Video: Sofie Sparre

En indbygger, Ikaika Marzo, sammenligner lyden af den flydende lava med 20 jetfly, der flyver hen over folks baghaver. 

- Det har været som helvede. Det lyder som enorme granater, der eksploderer. Det har rystet hele vores lille samfund, siger han til Washington Post.

Den amerikanske kystvagt indførte søndag en sikkerhedszone i havet omkring Kilauea-vulkanen.

- Alle, der sejler i området, bør være opmærksomme på de farlige forhold. At komme for tæt på lava kan medføre alvorlige skader eller være dødeligt, siger en løjtnant i kystvagten, John Bannon, til CNN.

Folk spiller golf ikke langt fra vulkanen Kilauea.
Folk spiller golf ikke langt fra vulkanen Kilauea. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

Uddeler 18.000 gasmasker

Den amerikanske præsident Donald Trump har samtidig erklæret undtagelsestilstand på Big Island, den største ø i øgruppen Hawaii, der også er blevet rystet af flere hundrede små og store jordskælv. 

Oven i det har myndighederne uddelt ikke mindre end 18.000 gasmasker, så indbyggerne kan sikre sig mod den potentielt dødelige syreblanding, som kan transporteres gennem luften.  

Ifølge eksperter hos det amerikanske geologiske institut medfører vulkanaktiviteten en risiko for, at der sker en eksplosion i krateret, som kan slynge kampesten så store som køer af sted.

er en af verdens mest aktive vulkaner og har siden 1983 haft kontinuerlige udbrud. I 1990 blev byen Kalapanain ødelagt under et udbrud, og i 1992 havde vulkanen produceret så meget lava, at det dækkede et areal på 125 kvadratmeter.

Hvad der vil ske i de kommende dage og uger er højest usikkert, siger Tom Shea, en vulkanolog ved University of Hawaii, til CNN. 

- Vi har ingen måder, hvorpå vi kan forudsige, om det her er starten eller slutningen på udbruddet, siger Tom Shea