Udland

Cubansk ulykkesfly var verdens fjerde ældste i drift

110 personer døde, da et passagerfly styrtede ned ved lufthavnen i Havana fredag eftermiddag, dansk tid.

Det fly, der fredag styrtede ned lige efter afgang i Havana på Cuba, hørte til blandt de ældste passagerfly, som stadig var i drift. Flyet var 39 år gammelt.

113 personer var om bord på flyet, inklusiv en besætning på seks. Hele besætningen var mexicansk, fem af passagererne var udlændinge, mens resten var cubanere. Blandt passagererne var ét barn under to år og fire børn over to år. En gruppe på 20 præster skal også have været om bord på flyet, skriver Aftenposten.

110 mennesker døde ved styrtet. Fire personer blev reddet levende ud af vragresterne. Én af de fire døde dog senere af skaderne, mens tre andre er i kritisk tilstand. De tre overlevende er alle kvinder. Èn er omkring 20 år, en anden omkring de 30, mens den tredje skulle være 39 år.

Flyet, som netop var lettet, var på vej mod Holguín i det østlige Cuba. Flyet tilhørte det mexicanske selskab Global Air, men fløj på vegne af det statslige cubanske selskab, Cubana de Aviación.

Styrtede brændende til jorden

Et øjenvidne, Rocio Yoselis Martínez González, siger til New York Times, at hun så flyet i luften med en brændende motor. Flyet fløj meget lavt og lavede et usædvanligt skarpt sving, før det styrtede.

Fra lufthavnen kunne ventende passagerer se en kraftig, sort røgsky stige op fra området.

Indtil videre er årsagen til flystyrtet ukendt.

På top 10-liste over verdens ældste

I august sidste år offentliggjorde den britiske avis The Telegraph en liste over de 10 ældste passagerfly, som fortsat bliver brugt i kommerciel flytrafik. Fredagens ulykkesfly, XA-UHZ, var nummer syv på listen.

Efter listen blev offentliggjort, er det ældste og det fjerde ældste sendt på lossepladsen, mens det sjette ældste er konverteret til et fragtfly. Hvis ingen ældre fly er blevet indsat siden, så var ulykkesflyet i Havana altså verdens fjerde ældste passagerfly i kommercielt brug, da det styrtede ned.

Ulykkesflyet var af typen Boeing 737-200, som kan transportere op til 136 passagerer. I årene 1967 til 1988 blev der produceret 1114 maskiner af typen.

Fly blev standset sidste år

Luftfartsmyndighederne i det sydamerikanske land Guyana forbød af sikkerhedshensyn sidste år fly af den type at gennemføre charterflyvninger. Blandt de forhold, som blev påpeget, var en risiko for alvorlig overbelastning af bagagerummet, skriver NTB.

Flyselskabet Global Air har efter fredagens flystyrt udtalt, at der blev gennemført en inspektion af flyet i november, og at flyet blev godkendt til fortsat brug.

Ifølge The Telegraphs liste er det ældste kommercielle passagerfly i brug fra 1972. Flyet ZS-IJJ af typen 737 tilhører Interair South African.