Udland

Kina sender langtrækkende bombefly til omstridt øhav

Potentielt atomvåbenbærende fly sat ind med henblik på at kunne 'gennemføre angreb i alle retninger på alle tidspunkter', hævder kinesisk militær.

Det har været en kamp om territorier igennem mere end 50 år. Men Kina er langt fra færdig med at stå hårdt på det, de hævder er deres del af det Sydkinesiske Øhav.

Kinesisk luftvåben har netop sendt adskillige bombefly til Paraceløerne, der udgør en del af en vidtspændende gruppe af småøer i farvandet mellem Vietnam, Malaysia, Brunei, Thailand og Filippinerne.

Retten til Det Sydkinesiske Hav er aldrig blevet afklaret og Kina strides med sine mindre naboer om territorium og retten til maritime zoner.

Fly af den tunge kaliber i luften

I en meddelelse bekræfter det kinesiske luftvåben at have udført øvelser ud fra en ikke nærmere identificeret base i regionen. Og det er fly af den tunge kaliber, bekræfter kineserne samtidig.

- Adskillige bombefly af forskellig type, inklusive den langtrækkende, atomvåbenbærende H-6K, har udover take off og landingsmanøvrer også lavet simulerede træfninger og angreb til søs, lyder det i en meddelelse.

Den offensive udmelding fra kineserne understreges af, at det kinesiske luftvåben PLAAF skal kunne 'nå ethvert territorie, udføre angreb på alle tider og ramme i alle retninger' som det hedder videre i meddelelsen.

Karsten Marrup, der er Chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet, ser først og fremmest bevægelserne som mere symbolske.

- Man vil helt klart sende et signal og derfor flytter man rundt på kapaciteterne. Men om det er den en eller anden type fly, er næppe så afgørende, siger Karsten Marrup til TV 2.

Øhav genstand for stridigheder i over 50 år

Området i det Sydkinesiske Øhav har været genstand for stridigheder om territoriale rettigheder siden 1947. Kina hævder at have suverænitet i området, men det samme gør en række nabolande. Kina har offentligt udtalt, at det Sydkinesiske Øhav er et nationalt anliggende Kina har i flere omgange tegnet en streg i sandet, når det kommer til deres interesser i området.

- Der er først og fremmest tale om magtdemonstration og styrkepolitik fra kinesisk side, siger journalist og Asien-analytiker Flemming Ytzen til TV 2.

- Kina vil gerne teste alliancer og hvad man kan tillade sig, men de er ikke på vej i direkte konfrontation med USA. For amerikanerne er det her først og fremmest et spørgsmål om at sikre fri gennemsejling for deres egne i regionen, siger Ytzen.

Derfor har USA også længe haft flådefartøjer patruljerende i området for, som det hedder i en udtalelse fra Pentagon talsmand Christopher Logan, 'målrettet at kunne holde området frit og åbent'.

- Kinas vedholdende militarisering af det sydkinesiske øhav bidrager kun til at øge spændingerne og destabilisere hele regionen, lyder der videre fra Pentagon.

Gennem den seneste tid har USA gentagne gange da også advaret Kina om at fortsætte eller eskalere de militære bevægelser i området.

- USA er tvetydige og bløde i tonen, siger ekspert

Den amerikanske tv-station CNBC rapporterede for nogle uger siden om, at Kina dels havde installeret anti-flåde skyts og luft-til-luft missiler, dels har etableret og udbygget såvel flådebaser som landingsmuligheder for langtrækkende bombefly.

Washington har bekræftet, at det kan få 'uspecificerede konsekvenser' og det anspændte, sikkerhedspolitiske spil er blevet et tilbagevendende tema landene imellem. Men selv om det kan lyde truende, er der tale om nøje afmålt retorik fra den diplomatiske værktøjskasse.

- Det er ret karakteristisk for USA, at man bruger en lidt tvetydig og blød tone. Præsident Donald Trump er på ingen måde interesseret i det her, så længe de amerikanske interesser ikke anfægtes, siger Flemming Ytzen.

Det Sydkinesiske Øhav har stor strategisk betydning, men rummer også naturressourcer - for eksempel olie og gas i undergrunden. Området har nogle af verdens vigtigste sejlruter til verdenshavene og har stor geopolitisk betydning for Kina og de lande, der som den asiatiske stormagt hævder at have rettigheder til øerne.