Udland

Trump genopliver kontroversielt abort-forslag fra Reagan-tiden

Nyt forslag fra den amerikanske præsident vil tage statsstøtte fra organisationer, der rådgiver om og udfører aborter.

Det vil formentlig ikke være politisk muligt helt at forbyde aborter i USA, men præsident Donald Trump tager nu et stort skridt i den retning.

Ifølge New York Times vil han i dag fremsætte lovforslag, der tager statsstøtten fra alle organisationer, der udfører eller blot omtaler muligheden for aborter over for gravide kvinder.

Hvis loven går igennem, vil den altså betyde, at organisationer, der rådgiver kvinder, skal lade, som om der slet ikke er noget, der hedder abort. Gør de ikke det, mister de pengene, hvilket for de fleste klinikkers vedkommende vil medføre en lukning.

Sigter mod stor abortorganisation

Forslaget ses som en krigserklæring mod især organisationen Planned Parenthood - en non-profit, der i mere end 100 år har rådgivet kvinder omkring sex og graviditet. Siden 1970 har organisationens klinikker udført aborter, hvilket i dag bliver gjort på omkring halvdelen af deres cirka 600 klinikker over hele USA. Derudover hjælper de kvinder med rådgivning om prævention, graviditetstest, kønssygdomme og flere andre services relateret til sex og graviditet.

Den nye lov fra Trump vil altså tvinge Planned Parenthood til at vælge mellem sit finansielle grundlag eller sin måske vigtigste funktion.

- Den her politik er designet til at tvinge læger og sygeplejersker til at lyve for deres patienter. Det vil have ødelæggende konsekvenser på tværs af landet, siger Dawn Laguens, som er vicepræsident for Planned Parenthood, i en pressemeddelelse.

Planned Parenthood står for omkring 41 procent af alle de statsstøttede services, der bliver ydet for amerikanske kvinder indenfor familieplanlægning.

- Viser lederskab

Forslaget fra Trump beskrives som det mest vidtgående antiabort-forslag siden 1988, hvor daværende præsident Ronald Reagen foreslog nogenlunde det samme. Det forslag mødte dog så stor modstand, at det blev forsinket i en sådan grad, at Reagens efterfølger, Bill Clinton, i 1994 kunne annullere det, inden det var blevet til en lov.

Det vides ikke, om Trump kan få flertal for sit forslag endnu, da det endnu ikke officielt er blevet fremsat. Men konservative stemmer bifalder det.

- Vi takker præsident Trump for at frigøre skatteborgerne fra alt det med abort. Han har vist lederskab og leverer på et centralt valgløfte, siger Marjorie Dannenfelser, som er forkvinde for organisationen Susan B. Anthony List, der kæmper imod abortrettigheder.

Hun kalder desuden Trump for USA's mest "pro-liv præsident nogensinde". Pro-liv er et udtryk, konservative i USA bruger for at beskrive bevægelsen mod abort.

Kan føre til farligere aborter

Noget af det, Dawn Laguens fra Planned Parenthood er mest bange for, hvis organisationen forsvinder, er, at aborter kan blive farligere, fordi de vil foregå under mindre ordnede forhold.

Den bekymring deles af flere læger, der i New York Times udtrykker skepsis over for Trumps forslag.

- Regeringen skal ikke blande sig i undersøgelsesrummet, og regeringen skal ikke blande sig i, hvad en kvinde må vide, og hvilke muligheder hun skal have, lyder det fra Hal Lawrence, som er vicepræsident for det amerikanske gynækologforbund.