Udland

Trump vil have alle Nato-lande til at fordoble forsvarsudgifter

Europæiske lande slås med at nå op på to procent af bnp i forsvarsudgifter, men nu vil Trump have fire procent.

USA's præsident, Donald Trump, mener, at Nato-landene bør bruge fire procent af deres bruttonationalprodukt på forsvarsbudgettet. 

Det er en fordobling af det fælles mål, som mange lande - blandt andre Danmark - har svært ved at nå. 

- To procent er ikke meget. Det burde være fire, sagde Trump i forbindelse med Nato-generalsekretær Jens Stoltenbergs besøg i Washington.

Medlemmerne af forsvarsalliancen blev på et topmøde i Wales for fire år siden enige om, at de skal arbejde hen mod, at alle lande bruger to procent af bnp på forsvar inden 2024. 

Utilfreds med flere Nato-landes indsats

Under Stoltenbergs besøg i USA var der fokus på medlemslandenes udgifter til militær. 

USA har længe været utilfreds med, at mange af de øvrige medlemmer af forsvarsalliancen ikke er i nærheden af de to procent. 

- Tyskland bør gå forrest i Nato og gøre noget ved, at de længe har betalt for lidt til det fælles forsvar. Tyskland har ikke betalt det, de burde betale. Og de er blevet tilgodeset i høj grad. I højere grad end USA, sagde Donald Trump blandt andet.

En oversigt fra Nato over landenes forbrug på forsvar viser, at kun 15 af de 29 medlemmer er på kurs mod at nå målet inden deadline. 

USA's krav er, at de lande, som ikke har kurs mod målet, må fremlægge nye løfter før et topmøde i Bruxelles i juli. 

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er udmeldingen fra præsidenten en klassisk Trump, der forsøger at presse de andre Nato-lande til at bidrage med mere ved at lægge hårdt ud.

- Det er forretningsmanden, der starter med at chokere, velvindende at bidragene, der kommer ind, nok ikke ender på de fire procent. Men det er fordi, han er dødhamrende træt af, at flertallet af Nato-medlemmerne ikke bidrager med de to procent, siger han.

Han vurderer, at Trumps nye krav om fire procent var en impulsiv indskydelse fra præsidenten.

Trump roser Stoltenberg

Stoltenberg må som tidligere norsk statsminister bære en del af ansvaret for, at Norge i dag er et stykke under målet med 1,62 procent. Alligevel fik den øverste leder af forsvarsalliancen stor ros i Det Hvide Hus:  

- Det er en ære at have generalsekretær Stoltenberg med os. Nato har samarbejdet godt med USA, og vores forhold er vældig godt, sagde Trump. 

Nordmanden har ifølge Trump knoklet hårdt for at få medlemmerne til at øge udgifterne. 

Jens Stoltenberg kvitterede med at rose Trump for at gå forrest i arbejdet med at øge forsvarsudgifterne. 

Ifølge Jens Stoltenberg har Donald Trumps pres på alliancens medlemmer "haft en reel indflydelse". Det kan ifølge generalsekretæren ses, fordi alle lande er begyndt at bruge flere penge på forsvar. 

- Det er vigtigt, fordi vi lever i en stadigt mere uforudsigelig verden, og så har vi brug for et stærkt Nato. Og vi er nødt til at investere mere i vores fælles sikkerhed, siger Stoltenberg. 

Danmark betaler i øjeblikket 1,17 procent af sin bnp til forsvarsbudgettet.