Lippert

Over 60 personer dræbt mandag - Israel kritiseres for brug af våben mod demonstranter

Israel har modtaget hård kritik for at rette våben mod ubevæbnede civile, da op imod 40.000 palæstinensere demonstrerede i Gaza.

Over 60 blev dræbt og 2700 såret, da palæstinensiske demonstranter og israelsk militær mandag stødte sammen på grænsen mellem Gaza og Israel. Alligevel handlede det israelske militær korrekt ved at gå til modangreb med skarpladte våben. Sådan lyder meldingen i dag fra den israelske ambassadør i Danmark, Benny Dagan.

- Der er ingen tvivl om, at hvad der skete mandag var en trussel mod den israelske stat, lød det fra Benny Dagan onsdag i talkshowet ’Lippert’ på TV 2 News.

Det modsatte budskab kom ellers tirsdag fra talsmanden for FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder, Rupert Colville, som kraftigt kritiserede Israels brug af dødelige våben under demonstrationen.

- Et forsøg på at nærme sig eller skade grænsehegnet udgør ikke en livsfarlig trussel eller en trussel om alvorlig skade, og det er ikke tilstrækkelig begrundelse for at bruge åben ild, lød meldingen fra Rupert Colville som reaktion på mandagens hændelser.

- Nok er nok, lød det fra FN-talsmanden.

Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International har anklaget Israels handlinger for at ligne krigsforbrydelser, og FN's Højkommissariat for Menneskerettigheder opfordrer til en uafhængig undersøgelse af, hvad der foregik under sammenstødet i Gaza.

Ambassadør: Hamas dirigerede oprør

Israelske efterretninger giver dog et klart billede af, at demonstranterne ikke kun havde til formål at skade hegnet, siger den israelske ambassadør til TV 2. Demonstrationen var en klart orkestreret militæraktion, som den islamistiske organisation Hamas stod bag.

Jeg synes, vi gjorde et godt stykke arbejde

Benny Dagan, Israels ambassadør i Danmark

- Vi har boligområder 100 meter fra grænsen. Hamas’ ordre er, at man skal gå ind og dræbe og kidnappe israelere. Så det var ikke en civil demonstration. Det var en klar militær operation med det formål at skade vores borgere, forklarede ambassadør Benny Dagan.

Så du mener, at samtlige 40.000, der demonstrerede, havde et mål om at bringe vold ind i Israel?

- Måske ikke alle, men der var flere tusinde, som var dirigeret af Hamas. De opererede fra 10 til 12 centre – hvert sted havde de Hamas-operatører eller kommandører, der gav dem ordrer om at gå til hegnet, og man kunne se Hamas’ operatører med våben eller eksplosiver, og de forsøgte at bryde igennem hegnet.

- Jeg synes, vi gjorde et godt stykke arbejde i den henseende og sikrede vores boligområder.

Mener du, I gjorde et godt stykke arbejde mandag?

- Når det kommer til at undgå, at de ville trænge ind på vores territorium og lynche vores civile, ja, så mener jeg det, lød det fra Benny Dagan.

Det højtstående Hamas-medlem Salah Bardawil har onsdag erkendt, at 50 af de dræbte ved mandagens sammenstød var medlemmer af Hamas.

Mange børn ramt

Ifølge tal fra Red Barnet, så har mange børn været blandt ofrene. Den lokale afdeling vurderer ifølge katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen, at fem børn blev dræbt og over 220 såret under mandagens demonstrationer. Ifølge organisationen er over tusind børn den seneste halvanden måned blevet såret i konflikten.

Selvom der ifølge den israelske ambassadør er sket få civile tab, så var der ikke andet at gøre under sammenstødene.

- Ingen er glade for ofre på den anden side. Selvom de er vores modstandere. Men realiteten er, at man er nødt til at pege på dem, der er ansvarlige for, at det skete, forklarede Benny Dagan med en henvisning til Hamas.