Udland

Var det gnisten, der fik det hele til at eksplodere? Frygt for nye uroligheder tirsdag

Mange palæstinensere begraves tirsdag, hvor nye uroligheder kan opstå.

58 palæstinensere blev dræbt under voldsomme uroligheder i Gazastriben mandag, hvilket gjorde dagen til den blodigste siden 2014.

Anledningen var, at USA flyttede landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Intet tyder dog på, at mandag blev en isoleret dag med uroligheder, da de ventes at fortsætte tirsdag.

Vreden er nemlig ikke aftagende, fortæller TV 2s mellemøstkorrespondent, Steffen Jensen.

- Man forventer, at der kommer flere sammenstød i dag, mere vold og flere dræbte. Det vidste man allerede, inden det her skete, siger Steffen Jensen.

Begravelser kan udvikle sig

Det skyldes, at Hamas havde opfordret befolkningen i Gaza til at storme grænsehegnet til Israel under overskriften: ’En march tilbage til Palæstina’. At man skulle starte nærmest en folkevandring tilbage til de tabte landsbyer, fortæller Steffen Jensen.

Derfor har det været forventet, at mandag, tirsdag og muligvis onsdag ville blive meget blodige.

Mange af de dræbte palæstinensere skal begraves tirsdag, og det kan være medvirkende til at få vreden til at blusse op igen.

- Begravelserne har en tendens til at udvikle sig til store vredesdemonstrationer, som også vil sætte kurs mod grænsen. Så vi er i en ulykkelig situation, hvor det, der foregår på grænsen til Gaza, er en konflikt, der selv leverer det brændstof, den skal køre videre på næste dag, og det risikerer at blive en ond spiral, der løber ud af kontrol, siger Steffen Jensen.

Kan ikke vinde på den støvede slagmark

Men selv om palæstinenserne risikerer døden og ikke som udgangspunkt har noget at vinde ved vredesdemonstrationer, har demonstrationerne en tydelig årsag, siger Steffen Jensen.

Det drejer sig om at få verdens øjne rettet mod dem.

- Palæstinenserne ved godt, at de på den støvede slagmark langs grænsehegnet ikke kan løbe den israelske hær over ende, men de kan skabe en masse situationer, der kommer ud i verdenspressen. Situationer, som - når vi taler om ubevæbnede demonstranter over for en militærmaskine - fortæller sin egen historie.

Det Hvide Hus ser kun én synder

Et sted, hvor man har fulgt udviklingen nøje, er i USA. Her har de ifølge korrespondent Jesper Steinmetz taget blandet imod konsekvensen af ambassadeflytningen.

- Den officielle melding fra Det Hvide Hus er, at der kun er en part, der bærer ansvaret for de voldelige og dødelige uroligheder, som vi var vidne til i går, og det er terrororganisationen Hamas, siger Jesper Steinmetz.

Det er dog langt fra alle i USA, der deler den holdning. Jesper Steinmetz fortæller, at man i brede kredse i USA mener, at mandagens uroligheder er et klart tegn på, at en permanent fredsløsning er rykket endnu længere væk, og at det var sorgens dag mandag. 

- Der er overhovedet ikke tegn på, set med amerikanske øjne, at der kommer fred i regionen, sådan som USA’s præsident Trump også havde lovet, siger Jesper Steinmetz.

Uroligheder i Gaza Video: Michael Rathje

Var det gnisten?

Mandag opfordrede FN, EU og flere internationale ledere Israel til at stoppe beskydningen af protesterende palæstinensere ved Gazastriben. Antonio Guterres, der er FN's generalsekretær, mener, at der skal politisk handling til nu.

- Jeg håber, at dagens tragiske hændelse øger nødvendigheden af at komme videre med den politiske proces, sagde han mandag.

For Steffen Jensen kan mandagens uroligheder være et udtryk for, at man går mere voldelige tider i møde.

- Mange af os, der hernede har fulgt konflikten i årevis, har undret os lidt over, at frustrationen og vreden var akkumuleret i en sådan grad, at man næsten blot ventede på gnisten, der skulle få krudttønden til at eksplodere, og det er måske det, vi ser nu. Det vil de kommende dage og uger vise.