Udland

Nordkorea aflyser topmøde med Sydkorea - og måske også mødet med Trump

Nordkorea kalder militærøvelse med amerikanske fly en provokation. Det kan gå ud over det planlagte møde mellem Kim Jong-un og Donald Trump.

Nordkorea har overraskende aflyst onsdagens topmøde med Sydkorea.

På mødet skulle delegationer fra de to lande have fulgt op på det positive topmøde i slutningen af april mellem landenes øverste ledere, Nordkoreas Kim Jong-un og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in.

Ifølge en meddelelse fra det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA er det en stor, fælles militærøvelse mellem Sydkorea og USA, der har fået Nordkorea til at aflyse.

Det nordkoreanske nyhedsbureau kalder militærøvelsen "en provokation" og skriver, at topmødet med Sydkorea er udsat "på ubestemt tid".

Vækker ærgrelse i Sydkorea

Udmeldingen har vakt ærgrelse i Sydkorea, men landet håber stadig, at Nordkorea vil ændre mening og fortsætte forhandlingerne om blandt andet en fredsaftale, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

- Nordkoreas beslutning om ensidigt at udskyde vigtige forhandlinger på grund af militærøvelser mellem Sydkorea og USA er ikke i tråd med Panmunjom-aftalens ånd og er beklagelig, siger talsmand for det sydkoreanske foreningsministerium Baik Tae-hyun.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, mødtes på et historisk topmøde i april, hvor de underskrev Panmunjom-aftalen. Her enedes de blandt andet om at arbejde for at gøre Den Koreanske Halvø atomvåbenfri.

Denne erklæring håber Sydkorea stadig på står ved magt, siger Baik Tae-hyun.

- Regeringen er fortsat meget engageret i at implementere Panmunjom-aftalen og opfordrer Nordkorea til at fortsætte forhandlingerne om fred og fremgang på Den Koreanske Halvø.

Topmøde med USA i fare

Det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA advarer samtidigt om, at det planlagte topmøde den 12. juni mellem Kim Jong-un og den amerikanske præsident, Donald Trump, også kan komme i fare.

Nordkorea har ingen interesse i at mødes med USA, hvis det kun er det ene af de to lande, der skal opgive sine atomvåben i forbindelse med en aftale, lyder det.

Ifølge CNN oplyser Nordkorea i en erklæring endvidere, at landet aldrig vil acceptere økonomisk bistand fra USA for til gengæld at droppe sit atomprogram.

- Vi har ikke bygget vores økonomi på bidrag fra USA, og vi vil aldrig komme til at gøre det i en fremtidig aftale, siger Kim Kye Gwan fra Nordkoreas udenrigsministerium og fortsætter:

- Hvis USA forsøger at presse os op i et hjørne og kun tvinger os til ensidigt at nedlægge vores atomprogram, så vil vi ikke længere være interesserede i denne form for forhandlinger, og vi vil genoverveje det kommende topmøde, lyder det.

Til denne udmelding siger det amerikanske udenrigsministerium, at man ikke har hørt noget officielt hverken fra Nordkorea eller Sydkorea om en mulig aflysning – ligesom man ikke har modtaget nogen officiel protest fra Nordkorea over militærøvelsen.

Koreakrigen - helt kort

Korea var besat af Japan indtil slutningen af Anden Verdenskrig og blev erobret af Sovjetunionen fra nord og USA fra syd.

Landet blev delt langs den 38. breddegrad. I syd indsatte USA en provestlig regering, og i nord indsatte Sovjetunionen oprørslederen Kim il-Sung som regeringsleder. I 1948 blev staterne Sydkorea og Nordkorea oprettet.

I 1950 brød Koreakrigen ud. Nordkorea blev støttet af Kina og Sovjetunionen, mens Sydkorea blev støttet af FN (i praksis USA og en række allierede).

Krigen sluttede med en våbenstilstandsaftale i 1953. Grænsen blev stort set liggende langs den 38. breddegrad.

- Vi fortsætter med planlægningen af mødet mellem præsident Trump og Kim Jung-un, siger Heather Nauert, der er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, ifølge avisen USA Today.

En total overraskelse

New York Times skriver, at aflysningen kom som en fuldstændig overraskelse for Sydkorea. Det sydkoreanske genforeningsministerium fortæller til New York Times, at man natten til tirsdag modtog et telefonopkald fra Nordkorea, der uden videre aflyste topmødet.

Det historiske møde mellem Mike Pompeo og Kim Jong-un i Nordkorea i sidste uge forud for Kim Jong-uns møde med Donald Trump.

Forholdet mellem de to lande har ellers været i bedring, siden landene deltog i vinterens OL i Sydkorea med et fælles hold. På mødet mellem de to topledere den 27. april var stemningen overraskende god, og det blev aftalt at arbejde videre med atomnedrustning, genforening af familier og en mulig formel afslutning af krigstilstanden mellem de to lande.

Og ikke nok med det.

Nordkorea og USA indledte også direkte forhandlinger.

I sidste uge var den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, i Nordkorea for at planlægge detaljerne omkring mødet mellem Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore – og som en gestus fra Nordkorea fik han tre frigivne amerikanske fanger med sig hjem til USA.

'Max Thunder'

Men nu lyder altså andre signaler fra Nordkorea.

Den fælles militærøvelse mellem USA og Sydkorea, som har fået Nordkorea til at aflyse topmødet, er en årlig tilbagevendende begivenhed. Den startede i fredags med kodenavnet ’Max Thunder’ og omfatter omkring 100 militærfly, blandt andet B-52-bombefly og F-15-jagere.

Både Sydkorea og USA siger, at øvelsen alene har defensive formål – og ikke overtræder nogen aftaler mellem parterne.