Udland

Løkke er imod Trumps ambassade-flytning: - Jeg synes, det er forkert

Donald Trumps flytning af den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem har medført blodige demonstrationer og international opstand.

Den officielle åbning af den amerikanske ambassade i Jerusalem har det seneste døgn affødt de blodigste sammenstød i Israel i flere år.

- Det er trist, det, der sker, i disse døgn. Det er endog meget trist, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Han ønsker ikke at flytte Danmarks ambassade samme vej.

- Vi fastholder vores ambassade i Tel Aviv på linje med de andre EU-lande. Jeg synes, det er forkert, den flytning, der er sket, men det er jo amerikanernes beslutning, som jeg som sådan ikke kan påvirke, siger han.

- Vi ønsker en tostatsløsning i Israel-Palæstina. Der er brug for, at folk kommer til forhandlingsbordet, og derfor er det den generelle EU-linje, at vi holder vores ambassader i Tel Aviv.

Flere ambassadører hjemkaldt

Trods stærke advarsler om opstand har USA netop flyttet sin ambassade i Israel fra hovedstaden Tel Aviv til Jerusalem.

Det har siden marts resulteret i voldelige demonstrationer i landet, og i forbindelse med den officielle åbning mandag er flere end 55 palæstinenserne meldt dræbt under store protester på grænsen mellem Gazastriben og Israel.

Jeg synes, det er forkert, den flytning, der er sket

Statsminister Lars Løkke Rasmussen om USA's ambassade i Jerusalem

Urolighederne har fået Sydafrika og Tyrkiet til at hjemkalde sine ambassadører fra Israel.

- Vi er fast besluttede på at fortsætte med at støtte det palæstinensiske folk. Vi vil ikke tillade, at dagen i dag bliver dagen, hvor den muslimske verden mister Jerusalem, sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Men Lars Løkke Rasmussen mener, at der uanset USA's flytteplaner ville være risiko for sammenstød i disse dage.

- Det, vi har set det seneste døgn, kan ikke alene tilskrives det her. Vi fejrer staten Israels 70-årsfødselsdag, så desværre var det nok forventeligt, at der ville være opstand og uroligheder. Men det er klart, at det jo ikke er blevet mindre af denne amerikanske beslutning, siger han.