Udland

Legendarisk forfatter død - han gjorde sproget elektrisk

Tom Wolfe fotograferet i 2016. Klassisk klædt i skræddersyet tøj som trådt ud af The Great Gatsby. Bebeto Matthews / Ritzau Scanpix

Tom Wolfes bøger var som skabt til film, og den amerikanske skrivekugle blev kendt for 'Mænd af den rette støbning' og 'Forfængelighedens bål'.

Den amerikanske forfatter Tom Wolfe døde tirsdag efter kort tids sygdom 88 år gammel.

Wolfe, der det meste af sit liv boede i New York, havde været kortvarigt indlagt på et hospital på Manhattan og sov stille ind som følge af en infektion, oplyser hans agent Lynn Nesbit til New York Times.

Fik licens til at eksperimentere med sprog og stil

Tom Wolfe indledte sin karriere som journalist. Først på Washington Post og siden 1962 på New York Herald Tribune, hvor han hurtigt fik licens til at eksperimentere med både sprog og stil.

Det var her, Wolfe var med til at grundlægge det begreb, der siden blev kendt som New Journalism. En form for journalistik, der dels benyttede sig af lange, litterære fortælleteknikker, dels kunne være stærkt personligt farvet og meget langt fra klassiske objektivitetskriterier.

Han havde blik for de store og stærke fortællinger i amerikansk samfundsliv

Tom Wolfe ramte sammen med med ligesindende skribenter som Hunter S. Thompson, Truman Capote og Gay Talese ned i 1960ernes progressive og grænsesøgende tidsånd. Men Wolfe var ikke bare en elitær bogorm. Han havde blik for de store og stærke fortællinger, der knyttede Amerika og amerikanerne sammen.

Især hans roman 'The Right Stuff' om det amerikanske rumforskningsprogram og rejsen mod de første månelandinger, var både elementært spændende og gav prøver på Wolfes skarpe humoristiske sans i persontegningerne.

Bogen blev senere filmatiseret i 1983 med en stjernespækket rolleliste, og filmen vandt fire Oscars. Det skulle ikke blive sidste gang, en af Tom Wolfes bøger blev forvandlet til film.

Blev stenrig på millionsællert

I 1990 tog Brian de Palma fat i filmatiseringen af 'Forfængelighedens bål'. Bogen havde Wolfe udgivet tre år forinden, og bogen var blevet en millionsællert. 'Bonfire of the Vanities', som var den engelske titel, gjorde ikke bare forfatteren stenrig, han blev også kendt langt uden for de litterære kredse, han normalt begik sig i.

Han kunne få sproget til at synge, han gjorde det elektrisk, og hans figurer trådte ud i og mellem linjerne. Altid skarpt tegnede og levende.

CNNs nyhedsvært Jake Tapper var blandt de mange, der sendte en reaktion på Wolfes død ud på Twitter kort efter offentliggørelsen tirsdag.

Ved siden af en karriere som forfatter fortsatte Tom Wolfe sit virke som luksusskribent for magasiner som Esquire, Harper's og Rolling Stone Magazine. Her kunne han dyrke den journalistik, der var med til at forme ham som forfatter. Eller afprøve nogle af sine fortællinger som det skete, da han lancerede de første kapitler af 'Bonfire of the Vanities' som longreads i Rolling Stone Magazine med stor succes.

Ifølge William F. Buckley Jr.'s portræt af Tom Wolfe i tidsskriftet National Review var han "muligvis den dygtigste forfatter i Amerika - jeg mener, han kan gøre mere med sproget end nogen anden."