Udland

Konflikten i Gaza skal løses med tostatsløsning, mener FN's generalsekretær

Palæstinensere og israelere skal kunne leve sammen i fred og sikkerhed, mener FN's generalsekretær.

Politik er løsningen.

Sådan lyder det fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres, efter FN's Sikkerhedsråd tirsdag mødtes til et hastemøde som reaktion på de blodige uroligheder i Gaza.

Mindst 100 mennesker er blevet dræbt på grænsen mellem Gaza og Israel, og de seneste dage har de voldelige sammenstød resulteret i, at molotovcocktails, tåregas og brændende bildæk er fløjet omkring hegnet, der adskiller landene.

Men ifølge FN's generalsekretær skal der findes en politisk løsning.

- Vejen ud af konflikten er en tostatsløsning, der gør det muligt for palæstinensere og israelere at leve sammen i fred og sikkerhed, siger Antonio Guterres ifølge nyhedsbureauet AP uden at komme nærmere ind på deltaljerne.

Vejen ud af konflikten er en tostatsløsning

Antonio Guterres, FN's generalsekretær

Den kinesiske udenrigsministers talsmand, Lu Kang, har tirsdag udtalt, at Kina er imod de voldelige handlinger i Gaza, der er rettet mod uskyldige mennesker. Samtidig tror landet på FN's generalsekretærs forslag om en tostatsløsning.

Den blodigste dag i fire år

Målet for FN's Sikkerhedsråd er at opretholde international fred og orden.

Mens medlemmerne af rådet forsøgte at finde en løsning, der kunne beskytte de palæstinensiske civile, blev to af dem dræbt af israelsk militær. 250 blev ramt af tåregas.

Mandag - en dag der for palæstinenserne er kendt som 'Nakba' eller 'katastrofen' - kulminerede flere ugers uroligheder. 58 palæstinensere blev dræbt i ildkampe, hvilket gjorde dagen til den blodigste siden 2014.

Anledningen var, at USA flyttede landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Intet tyder dog på, at mandag blev en isoleret dag med uroligheder, da de ventes at fortsætte tirsdag, forklarede TV 2s mellemøstkorrespondent, Steffen Jensen, tidligere i dag.

- Man forventer, at der kommer flere sammenstød i dag, mere vold og flere dræbte. Det vidste man allerede, inden det her skete, sagde han forud for tirsdagens protester.

Folkevandring tilbage til de tabte byer

Årsagen til urolighederne stammer helt tilbage fra 1948, da staten Israel blev oprettet. Dengang måtte hundredtusinder af palæstinensere forlade deres landområder og byer.

I de seneste uger har tusindvis af demonstranter været samlet langs den 65 kilometer lange grænse under sloganet 'En march tilbage til Palæstina'. Målet har været at starte en folkevandring tilbage til de tabte byer, forklarer Steffen Jensen.

Derfor har det været forventet, at mandag, tirsdag og muligvis onsdag ville blive meget blodige.

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, kalder hændelserne i Gaza for "en forfærdelig tragedie".

- Det viser kun, hvor vigtigt det er at have en politisk løsning.

I dag er Gaza kontrolleret af den militante bevægelse Hamas, som ifølge de israelske militære styrker bruger protesterne som påskud til at angribe grænsen.