Udland

Ebola er tilbage, og vi slipper næppe af med sygdommen

Der er et nyt udbrud af den dødelige sygdom i Vestafrika. Sygdommen kan ikke udryddes helt, men denne gang er de lokale bedre forberedt.

Den smitsomme sygdom ebola er dukket op i Den Demokratiske Republik Congo i Vestafrika. 

19 er døde i skrivende stund. Det er ikke mange i forhold til de 11.000, der døde i 2014-2016. Det var en tragedie for de berørte familier, en katastrofe for de tre vestafrikanske lande, der blev ramt, og et rædselsscenarie, som vi fulgte på betryggende afstand i resten af verden.

Men de nye tilfælde giver anledning til frygt igen, for når først ebolaen får fat, er den svær at stoppe.

Ved den sidste epidemi begyndte det hele i en grænselandsby i Guinea, hvor en lille dreng på to år fik influenzalignende symptomer. Men det var ikke influenza, og så gik det ellers hurtigt, for der skal kun ganske lidt kontakt og en smule kropsvæske til, før sygdommen smitter.

Når landene i forvejen er fattige, uforberedte og med et nedslidt sundhedsvæsen, er det opskriften på en katastrofe.

Kan det ske igen? Svaret er ja, især et sted som byen Bikoro i Den Demokratiske Republik Congo, DRC, hvor problemet er nu.

Man har lært af lektien

BBC skriver, at det er en markedsby forbundet med andre byer med floder. Et sted, hvor mange mødes for at handle. Lige et miljø for ebola at spredes i.

Det positive er, at man har lært af lektien fra sidst. Det er ikke første gang, der er ebola i DRC, og eksperter er blevet bedre til at udpege højrisikoområder, selv om det er urealistisk at tro, at man kan komme ebola helt til livs. Men man kan forberede sig bedre.

På vores breddegrader er vi er langt uden for farezonen, for det menes, at smitten kommer fra dyr som for eksempel en bestemt slags flagermus, chimpanser, gorillaer, andre aber, antiloper og pindsvin.

Hvis disse dyr har ebola-virusset i sig, og et menneske kommer i kontakt med deres blod eller organer, så opstår problemet. Uden for byerne i mange afrikanske lande jages disse dyr, og så længe det foregår, er der risiko for en ebola.

Sidste gang var myndighederne for langsomme

BBC skriver, at man i dag kan forhindre, at et udbrud udvikler sig til en egentlig epidemi. En hurtig indsats er altafgørende. Lige nu er der masser af eksperter af alle slags i det berørte område af DRC.

De taler med så mange som muligt, om hvem de har været i kontakt med for at komme tilbage til ham eller hende, der kaldes ”patient zero”, dér hvor det begyndte. De skal også slå fast, hvilken slags ebola der er tale om. Der er fem slags.

Ved den store vestafrikanske epidemi for nogle år siden reagerede myndighederne for langsomt. De var også oppe imod stærkt mistroiske lokale folk, som mistænkte netop læger, sygeplejersker og andre for at være årsagen til hele tragedien. Så er det svært at hjælpe. Men det ser også voldsomt ud, når de optræder i heldækkende gummidragter, ansigterne er formummede bag plastikskærme, og de ligner rumvæsner.

Der ligger vaccine klar

Den aktuelle type af ebola er Zaire-varianten, der er den farligste. Men den kan man i dag vaccinere imod – om ikke hundrede procent, men den er effektiv. Selv om den ikke er endeligt godkendt, så vil den blive frigivet, hvis situationen i DRC udvikler sig til en epidemi.

Vaccinen blev udviklet under den store epidemi, men for sent dengang. Der er i dag 300.000 doser på lager.