Udland

Trumps ambassadeflytning splitter EU - fire lande deltog i reception

Blodbad og politisk splittelse i kølvandet på flytningen af USA's ambassade mandag.

I dag, præcis 70 år efter at Israel blev en uafhængig stat, er den amerikanske ambassade i Israel officielt flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem.

Flytningen har medført massive demonstrationer fra palæstinensisk side. 52 palæstinensere meldes dræbt i Gaza mandag i sammenstød med den israelske hær. Det oplyser hospitalskilder i Gaza ifølge AP. Mindst 1200 er sårede.

Også i EU er Donald Trumps beslutning om at flytte ambassaden blevet mødt med fordømmelse – dog med et par enkelte undtagelser.

For i går valgte landene Rumænien, Ungarn, Tjekkiet og Østrig nemlig at deltage i en reception i Jerusalem for at fejre flytningen.

Samuelsen: - Deres valg

Den beslutning er dog ikke noget, der bekymrer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Anders Samuelsen.

- Det er jo deres valg, siger han til TV 2 i Bruxelles, men understreger, at Danmarks ambassade stadig fremover vil være at finde i Tel Aviv.

Det samme gør sig gældende for de øvrige 23 EU-lande, og blandt andre Frankrig og Storbritannien har i løbet af mandagen givet lignende udtalelser og har samtidig kritiseret amerikanernes beslutning.

Splittelse lurer under overfladen

TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, understreger, at Trumps beslutning har ført til splittelse mellem EU-landene.

- Fra EU’s side er det meget vigtigt at fremstå, som om der er enighed. Men ser man på disse fire landes holdning, er det klart, at lige under overfladen lurer splittelsen. Dermed har Trump endnu en gang sat sig på den europæiske dagsorden, siger Lotte Mejlhede.

USA's præsident Donald Trump og Israels premierminister Benjamin Netanyahu i maj 2017.

Ungarn, Tjekkiet og Rumænien blokerede i fredags for en fælles EU-resolution mod ambassadeflytningen, og de to sidstnævnte har endda selv leget med tanken om at flytte deres ambassader til Jerusalem.

Dette advarede Sveriges regering dog mandag imod.

- Dette er ikke positivt for udviklingen i Mellemøsten, og vi håber ikke, at andre lande vil følge i amerikanernes fodspor, siger Sveriges EU- og handelsminister Ann Linde.

Kun lille ændring

I realiteten blev der ikke ændret meget, da flytningen fandt sted i dag klokken 15 dansk tid.

I første omgang er det blot det eksisterende amerikanske konsulat i Jerusalem, som får titel af ambassade, får tilført nye opgaver og bliver arbejdsplads for den amerikanske ambassadør, David Friedman.

Donald Trump er ikke selv taget til Israel for at indvie den nye ambassade, men har i stedet sendt sin datter og svigersøn, Ivanka Trump og Jared Kushner.