Udland

Trump under ambassade-åbning, der har affødt massive protester: - Vores største håb er fred

USA's ambassade er officielt blevet indviet i Jerusalem mandag eftermiddag.

USA's ambassade i Israel ligger nu ikke i Tel Aviv, ligesom alle andre vestlige landes ambassader, men i Jerusalem.

Det stadfæstede de to lande under den officielle indvielse mandag klokken 16 lokal tid i den bygning, der fremover skal huse de amerikanske diplomater.

- Tillykke, det har været lang tid undervejs, lød det fra præsident Donald Trump, som ikke selv var til stede under åbningen, men havde optaget en besked til lejligheden.

Med dagens åbning anerkender præsidenten fysisk Jerusalem som Israels hovedstad – en handling, som strider imod det internationale samfund og mandag har ført til de mest blodige sammenstød mellem israelere og palæstinensere siden 2014.

USA og Israel som allierede

Det var den amerikanske ambassadør, David Friedman, der bød velkommen til arrangementet, hvor også Donald Trumps datter, Ivanka Trump, og svigersøn, Jared Kushner, deltog som del af en større amerikansk delegation.

I velkomststalen fra ambassadøren lød det, at indvielsen var Trumps fortjeneste, fordi USA allerede i 1995 stemte for at anerkende byen som Israels hovedstad. Trump er den, der har handlet. 

- Israel er en suveræn stat, der ligesom alle andre suveræne stater har ret til selv at vælge sin hovedstad, lød det fra Donald Trump selv.

Ivanka Trump afslører seglet på den nye ambassade:

Præsident Trumps datter, Ivanka, stod for at afsløre det segl, der pryder fronten på den nye amerikanske ambassade i Jerusalem, Israel. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Også Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kaldte det en "prægtig dag" fra sin plads på talerstolen. 

- Denne dag vil være indprentet i vores nationale hukommelse for generationer, sagde han. 

- Tak, Trump, fordi du har modet til at holde dine løfter. Tak for at gøre båndet mellem USA og Israel stærkere end nogensinde, sagde han.

En historisk dag

Åbningen er på mange måder historisk - ikke nok med at det er 70-årsdagen for oprettelsen af staten Israel. Åbningen bryder også en mangeårig tradition i det internationale samfund, fordi Jerusalems status er en af de helt store udfordringer i konflikten mellem Israel og palæstinenserne. 

Byen var delt mellem Israel og Jordan fra 1948 frem til Seksdageskrigen i 1967. Under krigen besatte Israel hele Jerusalem, som palæstinenserne også anser for at være deres hovedstad, og ifølge den fredsaftale, som Israel indgik med palæstinenserne i 1993, skal Jerusalems status drøftes i senere fredsforhandlinger.

Den amerikanske ambassadør i Israel David Friedmans tale under åbningen:

USA's ambassadør i Israel, David M. Friedman, var ved talerstolen ved åbningen af USA's ambassade i Jerusalem.

Derfor bliver ambassadeåbningen set som en provokation og har ført til protester og voldelige sammenstød ved grænsen til Gaza. 52 palæstinensere er blevet dræbt af israelske soldater og mere end 770 er såret.  

- Der er masser af politi, militær og sikkerhedsstyrker rundt om i Jerusalem, men der er i endnu højere grad en opbygning af sikkerhedsstyrker på grænsen til Gazastriben, hvor palæstinenserne inde i Gazastriben, som er kontrolleret af Hamas-bevægelsen, har erklæret flere dages raseridemonstrationer, hvor de siger, man skal bryde igennem grænsehegnet og vandre tilbage til Palæstina, fortæller TV 2's mellemøstkorrespondent Steffen Jensen.

Flere lande tager afstand

I Trumps tale under mandagens åbningsceremoni gjorde han klart, at flytningen af ambassaden også har handlet om fredssituationen i de mellemøstlige lande.

- Vores største håb er fred. USA fortsætter med at facilitere en vedvarende fredsaftale, lød det fra ham. 

Kritikken fra det internationale samfund har dog ikke været til at overse ovenpå urolighederne.

FNs kommisær for menneskerettigheder, Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein, skrev på Twitter, at de mange dødsfald i Gazastriben "må stoppe nu". 

- Retten til at leve må blive respekteret, skrev han og kaldte det "et brud på menneskerettighederne".

EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender, Federica Mogherini, har bedt Israel respektere "princippet om proportionalitet i deres brug af magt" mod demonstranterne. Hun har bedt dem om at holde sig tilbage for at undgå flere dødsfald.      

Også den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) beklager dybt, at mange er blevet dræbt og såret i forbindelse med indvielsen af USA's nye ambassade i Jerusalem. 

- Det er ganske, ganske voldsomt, siger Samuelsen til Ritzau

- Det er meget, meget dybt beklageligt, at situationen er eskaleret sådan.

Kuwait, der for tiden har plads i FN's Sikkerhedsråd, har mandag aften bedt om et hastemøde i rådet tirsdag som reaktion på mandagens blodige uroligheder i Gaza. Det oplyser diplomater til nyhedsbureauet Reuters.