Udland

Israel forsvarer nedskydning af demonstranter

Det var selvforsvar, da man mandag skød og dræbte adskillige palæstinensere, siger israelsk premierminister. Flere sammenstød ventes igen i morgen.

FN, EU og flere internationale ledere har appelleret til Israel om at stoppe beskydningen af protesterende palæstinensere ved Gazastriben. Alligevel står den israelske premierminister fast på, at Israels magtanvendelse er fuldt berettiget.

- Alle lande har en pligt til at forsvare grænserne, lyder det fra Benjamin Netanyahu på Twitter mandag aften.

Mindst 52 palæstinensere er døde og mindst flere tusinde er såret i sammenstødene, som er sket på dagen for åbningen af den nye amerikanske ambassade i Jerusalem. Det oplyser de palæstinensiske sundhedsmyndigheder.  

Ifølge premierministeren er der tale om ren selvforsvar over for Hamas, som kontrollerer området. 

- Terrorgruppen Hamas har erklæret en intention om at tilintetgøre Israel, og gruppen har sendt tusinder til grænsen for at vælte hegnet og indfri det mål, siger Netanyahu - en holdning, som også støttes af USA.

Flere lande tager afstand

I takt med at dødstallet er steget, har både det franske og tyske udenrigsministerium bedt Israel respektere retten til at protestere og holde sig tilbage i deres magtanvendelse mod palæstinenserne. 

- Frankrig beder alle aktører om at vise ansvar og undgå eskalering. Frankrig appellerer til de israelske myndigheder om at tænke sig om og beherske brugen af magt, sagde den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian. 

Også EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender, Federica Mogherini, har henvist til "princippet om proportionalitet i brug af magt", fordi Israel har svaret så hårdt igen på protesterne. Hun ønsker at undgå flere dødsfald, lyder det i hendes officielle udmelding. 

Nogle lande - som Tyrkiet - går videre i kritikken og fordømmelsen. Det tyrkiske udenrigsministerium kalder de israelske indgreb mandag ved grænsen for "statsterror". 

Det Hvide Hus har til gengæld erklæret sin fulde støtte til Israel og placerer ansvaret for de mange drab i Gaza hos Hamas, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Israel vil fortsætte strategi - og det bliver værre

Ved dagens åbningsceremoni af ambassaden i Jerusalem lød det fra den amerikanske præsident Donald Trump, at USA "altid vil være en nær ven af Israel".

Åbningen af en ambassade i Jerusalem er da også historisk. USA placerer deres ambassade i en by, som er hellig for både kristne, muslimer og jøder - og som palæstinenserne også ser som deres retmæssige hovedstad.

Præsident Trumps datter, Ivanka, stod for at afsløre det segl, der pryder fronten på den nye amerikanske ambassade i Jerusalem, Israel. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Der har været protester de seneste syv uger frem til i dag og i morgen, som markerer 70-års-dagen for oprettelsen af staten Israel og altså blev det blodigste af dem alle. Derfor er netop i morgen særlig vigtig, fortæller Weekendavisens Mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen til TV 2.

- Jeg forventer mere af det samme og i morgen spås at blive et højdepunkt, altså på samme niveau som i dag eller måske værre, siger han.

Ifølge hans kilder fra både palæstinensisk og israelsk side vil der sandsynligvis ske endnu en optrapning på det, som palæstinenserne kalder Nakba Dag - katastrofens dag - som for dem markerer oprettelsen af staten Israel. 

Ifølge Allan Sørensen vil Hamas ikke bøje sig, men tværtimod fortsætte sit forsøg på at forcere hegnet ind til Israel. De har også meldt, at protesterne fortsætter yderligere ind i muslimernes ramadan-måned, som ligeledes begynder i morgen. 

Hvis de gør det, så vil Israel svare igen med samme styrke som i dag, understreger Benjamin Netanyahu, som siger, at landet skal "forsvare landets suverænitet og dets borgere".