Knivangreb i Paris: Ung tjetjener var kendt af politiet i forvejen

Fransk politi har offentliggjort identiteten på den mand, der lørdag aften dræbte en og sårede fire andre i hjertet af Paris.

Klokken havde netop rundet 21, da en 20-årig mand ud af det blå lørdag aften gik til angreb på tilfældige indbyggere i Opera-distriktet i det 2. arrondissement i centrum af Paris. 

På Rue Monsigny, hvor mange parisere sad på fortovscafeer, hev manden en kniv frem og begyndte at stikke folk på gaden ned.

Han slog en person ihjel og sårede fire andre, heraf to alvorligt, med det, der angiveligt var en køkkenkniv. Blot ni minutter efter, at et alarmopkald var blevet ringet ind, nåede det franske politi frem til området nær L'Opéra Garnier, der er det ældste af Paris' to operahuse. I området ligger også mange barer og spisesteder. 

Da de svært bevæbnede politibetjente konfronterede manden, råbte han "dræb mig, før jeg dræber jer", hvorefter betjentene først forsøgte at pacificere manden med en strømpistol, en såkaldt 'taser', før de skød og dræbte ham med to skud.

- På baggrund af vidneudsagn, om at manden råbte "Allahu Akbar" (Allah er stor, red.), mens han angreb folk med kniv, og på baggrund af fremgangsmåden ved angrebet, står antiterrorkorpset i Paris for ledelsen af efterforskningen, sagde Francois Molin, anklageren i Paris, sent lørdag aften på et pressemøde. 

Kendt af politiet i forvejen

Gerningsmanden, der blev dræbt af politiet, er søndag blevet identificeret som Khamzat Azimov. Han er fra Tjetjenien og er født i 1997, men er fransk statsborger. 

En person gik omkring klokken 21.30 lørdag aften til angreb på flere mennesker i hjertet af Paris i et område, som er kendt for sit natteliv. Video: Anne Brandbjerg

Ifølge den franske regerings talsmand Benjamin Griveaux fik Azimov tildelt statsborgerskab i 2010. Griveaux oplyser også, at manden med de tjetjenske rødder i forvejen var kendt af politiet. Han blev således i 2016 registreret i politiets database over personer, som man har under overvågning på grund af mistanke om radikale handlinger.  

Ifølge flere franske medier, blandt andet hjemmesiden FranceInfo og TF1, voksede Khamzat Azimov op i en flygtningefamilie i Strasbourg, hvor mange tjetjenere har bosat sig. Siden flyttede han til Paris med sine forældre, hvor familien skal have boet i en lejlighed i det 18. arrondissement.

Søndag er den 20-årige mands forældre desuden blevet anholdt af fransk politi, som også har indledt en efterforskning i familiens hjem i Paris. 

Islamisk Stat tager ansvaret

Terrorgruppen Islamisk Stat har gennem organisationens nyhedsmedie Amaq taget skylden for aktionen og hævder, at gerningsmanden var en af deres "soldater". Islamisk Stat angiver Frankrigs deltagelse i kampen mod IS i Syrien og Irak som motivet for angrebet. 

Den franske indenrigsminister, Gérard Collomb, skriver på Twitter, at hans tanker er med "ofrene for denne grufulde handling". Også præsident Emmanuel Macron har ytret sig på Twitter.

- Frankrig betaler igen en blodig pris, men vil ikke vige en tomme for disse fjender af frihed, skriver Macron. 

Frankrig har befundet sig i forhøjet alarmberedskab og undtagelsestilstand siden angrebet i Paris i 2015. De seneste tre år har over 230 mennesker mistet livet ved terrorangreb i landet.

Politiet er massivt til stede på gaderne i de større byer, og faldskærmssoldater med maskinpistoler bevogter fortsat centrale steder i Paris, fortæller TV 2s udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen, der netop er ankommet til Danmark fra Frankrig.

- Beredskabet er højt. Man ser hele tiden soldater på vagt, og alle de steder, man kan frygte anslag, er der bevæbnede styrker. Lige nu er der tomt i det område i Paris, hvor angrebet fandt sted, men snart er folk tilbage. Franskmændene er jo et folk, der lever udenfor, Paris er nærmest en stor fortovscafé, siger Ulla Terkelsen.

Indbyggere løb væk i panik

Vidner, der befandt sig ved Rue Monsigny lørdag aften, fortæller ifølge det franske medie Le Parisien, at gerningsmanden forsøgte at skaffe sig adgang til flere barer og restauranter i Opera-distriktet, men at restaurantgæster formåede at lukke dørene til flere steder. 

- Det var skræmmende, siger den 32-årige australske kvinde Emma Klibbe, som stod i kø til at komme ind på en restaurant, da angrebet begyndte. 

- Vi hørte nogen råbe, og så skreg en kvinde "løb ind". Vi løb ind og gemte os under et bord, siger Klibbe, der underviser i engelsk i Paris.

Fem personer blev ramt under angrebet, hvoraf én har mistet livet. To andre er alvorligt såret, og to er lettere såret. Video: Anne Brandbjerg

Flere videoer viser paniske indbyggere flygte i området nær L'Opéra Garnie og Boulevard des Capucines. 

- Jeg så manden med kniven i hånden. Han så sindssyg ud, siger en tjener på en restaurant i kvarteret til nyhedsbureauet AFP. Andre vidner fortæller, at gerningsmanden befandt sig på gaden med blod på sig, før han blev skudt af politiet. 

10.000 på observationsliste

Ifølge Ulla Terkelsen er der blandt befolkningen i Paris opbygget en forventning om, at et angreb kan ske når som helst. 

- Det er fortvivlende, at der en gang til sker sådan et angreb med kniv, og det er en type angreb, vi har set før. Angreb med knive med dødelig udgang. 

- Men myndighederne kan jo ikke bremse den slags via våbenlovgivning og tjek af våben. Det her er ting, de kan gå ind og købe i en køkkenforretning. Det er køkkenknive, som de er begyndt at angribe med, siger TV 2s udenrigskorrespondent, som oplyser, at der står omkring 10.000 mistænkte på politiets observationsliste over potentielle terrorister.

- Det debatteres blandt både politikerne og borgerne, om man er for sløv til at anholde de mistænkte og for generøs med at lade dem rende rundt, indtil de slår til. 

- Men så længe de ikke har udrettet en terrorhandling, så er det vanskeligt for politikerne at gøre noget, siger Ulla Terkelsen. 

En 29-årig mand blev dræbt ved knivangrebet lørdag aften. Fire andre blev såret, to af dem alvorligt. Alle fire er søndag uden for livsfare.