Udland

Kina spiller med musklerne - sender gigantisk hangarskib ud i højspændt farvand

Det første 100 procent kinesisk producerede hangarskib - og det mest avancerede til dato - er nu på vej ud i Stillehavet.

Søndag morgen lå tågen tungt og tykt over Kinas nordøstlige havneby Dalian.

Men vejret var ingen hindring for det seneste prestigeprojekt fra verdens mest folkerige nation, som omkring klokken 6:45 lokal tid dukkede frem af tågerne. 

Der er tale om det 50.000 ton tunge hangarskib med det mundrette navn Type 001A. Det største og mest avancerede hangarskib, som Kina til dato har formået at bygge fra bunden, skriver Japan Times.

001A under søsættelsen i april.

Kan deltage i kamp

Type 001A er det andet hangarskib i Kina af den størrelse, men mens kineserne købte det første hangarskib Liaoning delvist færdigt i Ukraine efter Sovietunionens kollaps, er det nye skib 100 procent kinesisk produceret.

En anden væsentlig forskel mellem de to skibe er, at mens Liaoning var tiltænkt som træningsfacilitet, er Type 001A rustet til at deltage i åben kamp på havet, og ifølge Kinas forsvarsministerium demonstrerer Type 001A "pålidelighed og kapacitet".

Ifølge det statskontrollerede medie China Daily skal skibet udføre, "hvad det er meningen, et hangarskib skal gøre". Det vil sige udføre kampklare patruljeringer og vogte over landets suverænitet og interesser til søs.

Verdens største militær har vokseværk

Søsættelsen af det nye hangarskib er seneste led i Kinas omfattende plan om at modernisere militæret, der råder over verdens største hær, Folkets Befrielseshær, som består af cirka to millioner soldater. 

Udviklingen overvåges nøje af landets præsident Xi Jinping, som tidligere i år fik vedtaget en lov, der giver ham mulighed for at sidde ved magten resten af livet. 

Kinas militær er i hastig vækst i år. Forsvarsbudgettet øges i år med 8,1 procent i forhold til 2017. Sidste år offentliggjorde Kina, at man vil bruge, hvad der svarer til én billion kroner på militæret i 2018.

Ud over det nye hangarskib indeholder planen også en omfattende oprustning af luftvåbnet med stealth fighters (kampfly med reduceret radarsignatur, red.) samt udviklingen af avancerede langdistance-missiler.

001A under søsættelsen i april.

Politisk højspændt farvand

Type 001A har været undervejs siden november 2013. Skibet blev søsat under en stor ceremoni for et år siden og er nu draget afsted på sin første mission.

Der er dog stadig en del arbejde i gang ombord, og ifølge kinesiske statsmedier ventes hangarskibet at være fuldt ud kampdygtigt om to år. Det er planen, at prestigeprojektet ved udgangen af året skal overgå endeligt til den kinesiske flåde.

Det gigantiske hangarskib har nu sat kurs mod Stillehavet.

I disse farvande skal det vise sit værd i en tid, hvor bevægelsen er højspændt på den østasiatiske politiske scene - ikke mindst til havs. Således forventes Kinas seneste gigant at sende et tydeligt signal til eksempelvis Taiwan, og den fortsatte diskussion om landets selvstændighed.

001A under søsættelsen i april.

Top hemmeligt projekt i vente

Mens Type 001A nu stævner ud på sin jomfrurejse, har verden stadig en anden kinesisk produktion til gode.

I skrivende stund er kineserne i færd med at konstruere Type 002 på et skibsværft i Shanghai. Kineserne holder kortene tæt ind til kroppen og byggeriet er så hemmeligt, at der end ikke er sluppet billeder ud endnu. 

Den nye Type 002 ventes at blive topmoderne med laservåben, elektromagnetiske kanoner og en elektromagnetisk affyringsrampe til flyene.

001A forlader den nordøstlige havneby Dalian søndag.