Endnu en sprække i Hawaii-vulkan sender lava 12 meter op i luften

Hawaii ruster sig til flere vulkanudbrud, efter vulkanen Kilauea lørdag igen rørte på sig.

Hvis beboerne på Hawaiis største ø, Big Island, håbede, at vulkanen Kilauea var på vej tilbage i dvale, kom de lørdag på andre tanker.

Der fik vulkanen, som er blandt de mest aktive i verden, nemlig fornyede kræfter og sendte lavastrĂĄler i vejret med en sĂĄdan kraft, at de nĂĄede op til 12 meters højde, svarende til fire etagers højde, og med et omfang pĂĄ 45 meter.

Samtidig blev der målt et mindre jordskælv med en styrke på 3,5 på Richterskalaen. 

Lava i luften fra Kilauea vulkanen lørdag.
Lava i luften fra Kilauea vulkanen lørdag. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

Undtagelsestilstand

Den nye sprække er det 16. sted, lavaen bryder igennem overfladen, siden vulkanen gik i udbrud den 4. maj. I mellemtiden er tusindvis af beboere blevet evakueret fra deres hjem af frygt for lavaen og de giftige gasser. Og med god grund. Vulkanen har ødelagt flere hjem, ligesom veje, parker og vandværk også er blevet beskadiget. 

Fredag valgte den amerikanske præsident, Donald Trump, at underskrive en såkaldt katastrofeerklæring efter opfordring fra østatens guvernør David Ige.

Føderal assistance er nu på vej til delstaten for at afhjælpe Kilaueas ødelæggelser. Desuden vil der blive ydet hjælp til omkostninger til geologer og sikkerhedspersonale i forbindelse med vejafspærringer. 

Flydende laver fra vulkanen Kilauea lørdag.
Flydende laver fra vulkanen Kilauea lørdag. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

Flydende lavafloder

Askillige aktive vulkansprækker med flydende lava truer desuden tusindvis af andre hjem, og lørdagens seneste udvikling viser, at vulkanens omfang spreder sig, i det den nyeste sprække er åbnet omkring 1,6 kilometer fra det oprindelige udbrudssted.

Det amerikanske geologiske institut har advaret om, at flere udbrud højst sandsynligt er undervejs. Og eksperterne peger på, at omfanget kan blive endnu større.

Flydende lava fra Kilauea vulkanen lørdag.
Flydende lava fra Kilauea vulkanen lørdag. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix

Det værste kan stadig være i vente

Det anslås således, at dampdrevet tryk fra vulkanens midte kan resultere i, at sten og aske skydes helt op i 6100 meters højde, hvorefter disse kan blive spredt i en omkreds på 19 kilometer.

I mellemtiden krydser rejsebranchen fingre for, at udbruddet ikke skræmmer turister væk fra østaten.

I den forbindelse udtaler topchefen for Hawaiis turisme for en god ordens skyld, at Big Island er "enorm" med store omrĂĄder, som er upĂĄvirket af udbruddet, ligesom han understreger, at Kilaueas aktiviteter konstant bliver overvĂĄget.

En lokal beboer taler i telefon, mens lava fra vulkanen Kilauea skyder op i baggrunden lørdag.
En lokal beboer taler i telefon, mens lava fra vulkanen Kilauea skyder op i baggrunden lørdag. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix