Udland

Lava kan afskære flugtveje - Trump erklærer undtagelsestilstand på Hawaii

Flydende lava har allerede ødelagt adskillige hjem på hovedøen.

Den amerikanske præsident Donald Trump underskriver nu en såkaldt katastrofeerklæring, som erklærer undtagelsestilstand på den største ø i øgruppen Hawaii efter vulkanudbrud og mere end ti aktive sprækker med flydende lava i boligområder, skriver flere amerikanske medier.

Det sker på opfordring fra østatens guvernør David Ige, efter at Kilauea vulkanen er gået i udbrud. 

Vulkansk aktivitet i Leilani Estates boligområdet på Hawaii.

Assistance til veje og skoler

Den præsidentielle katastrofeerklæring betyder således, at der vil blive sendt føderal assistance til delstaten for at afhjælpe ødelagte veje, offentlige parker, skoler og vandforsyning. Desuden vil der blive ydet hjælp til omkostningerne til geologer og sikkerhedspersonale i forbindelse med vejafspærringer. 

Den seneste uges tid har Kilauea vulkanen, som er en af verdens mest aktive vulkaner, rørt på sig, og den 3. maj flød lava ind i et beboelsesområde på den største ø i staten, Hawaii, som også kaldes for Big Island. 36 steder blev ødelagt, herunder 26 hjem, skriver Washington Post.

Lava kan afskære flugtveje

Situationen er efterhånden uforudsigelig, og i værste fald skal myndighederne ruste sig til en hurtig evakuering, hvis lavaen spreder sig og afskærer flugtruter. 1800 mennesker er allerede blevet evakueret, men til Buzzfeed News fortæller den lokale beredskabschef Talmadge Magno, at yderligere 2000 mennesker bør forberede sig på en hurtig flugt. 

Det er især i det sydøstlige Puna distrikt, at privathjem er truet. 

Klokken 11 fredag formiddag modtog lokale beboere en advarsel om, at de potentielt kunne have minimal eller slet ingen tid til at blive evakueret i tilfælde af det eksplosive udbrud, som eksperterne advarer om. 

- Vi fortæller folk, at de skal forberede sig på det værste. De bør have en Plan A, en Plan B og en Plan C, siger Roann Okomura fra de lokale myndigheder til nyhedsbureauet Reuters.

Døde træer efter mødet med den aktive vulkan på Hawaii.

Jeg må se at komme væk

En af de beboere, som har oplevet vulkanens aktivitet er 59-årige Ron Peters, som i al hast forlod sit hjem i Opihikao, da han så træer og anden vegetation begyndte at dø, og han lugtede vulkangasserne.

- Når du begynder at se bregner blive brune i løbet af natten, tænker man "wow, jeg må se at komme væk herfra, siger han til Reuters, som efterfølgende har mødt ham på et Røde Kors-center for evaluerede.

Men mens Ron Peters valgte at tage benene på nakken, nægtede hans kone at forlade parrets hunde og kyllinger. 

I torsdags vendte manden så tilbage til sit hjem, hvor han frygtede at finde det værste. Konen var dog stadig i live, omend en af hundene havde svært ved at bevæge sig. 

Nu har Ron Peters sat sine høns fri. 

Intet er sikkert

Onsdag advarede geologer om, at vulkanen kan gå i udbrud og sende stenblokke, klippestykker og aske op i luften omkring sit epicenter i de kommende uger.

- Vi formoder, at der er tale om en hurtig process. Men vi ved det faktisk ikke med sikkerhed, siger Don Swanson, som er geolog ved Hawaii Volcano Observatory til ABC7 News.

En askesøjle fra et krater i det område, hvor vulkanen Kilauea har været i udbrud på Hawaii. Ifølge det amerikanske geologiske institut er der risiko for et eksplosivt udbrud fra krateret.