Udland

Koda vil undersøge om danske musikere er blevet snydt af international musiktjeneste

Mere end 1,7 millioner brugerkonti kan være berørt. Koda i Danmark ser med alvor på sagen.

Det har sendt dønninger gennem den internationale musikverden, at musiktjenesten Tidal, der ejes af blandt andre rapstjernen Jay-C, angiveligt har fusket med antallet af afspilninger af numre fra Beyoncé og Kanye West.

Ifølge den norske avis Dagens Næringsliv har man sporet sig frem til mere end 320 millioner falske afspilninger af sange fra Kanye Wests album 'The Life of Pablo' og Beyonces album 'Lemonade'.

Det har angiveligt medført, at de to kunstneres pladeselskaber har modtaget flere penge fra tjenesten, end de var berettiget til. Og samtidig har det givet de to superstjerner og deres pladeselskaber udbetalinger på bekostning af andre kunstnere.

Forskere: Der er manipulation af data

Dagens Næringsliv baserer sine oplysninger på en rapport, som er udarbejdet af forskere på Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet (NTNU). 

Forskerne har gennemgået en af musiktjenestens interne logs over afspilninger og konkluderer følgende i rapporten:

- Gennem avanceret statistisk analyse har vi kunne slå fast, at der er foregået manipulation af dataene i visse perioder. Manipulationen ser ud til at rette sig mod sange knyttet til to distinkte album.

Ifølge Dagens Næringsliv er et eksempel på manipulationen af lyttertallene fundet ved at analysere en enkelt Tidal-konto. 

Denne konto har på en enkelt nat afspillet 54 sange fra Kanye West-albummet 'The Life of Pablo'. Først 27 gange samtidig klokken 02, siden 27 gange samtidig klokken 05.

Avisen skriver, at samme type mistænkelige afspilninger er fundet hos flere andre Tidal-kontoer forskellige steder i verden, og anklagen lyder derfor på, at Kanye West har 'fået' over 150 millioner streams gennem snyd. Avisen skriver videre, at mere end 1,7 millioner brugerkonti kan være berørt. 

Koda: - Alvorlige anklager

Hos Koda, der varetager danske musikskaberes rettigheder, ser man med stor alvor på oplysningerne om manipulation af lyttertallene hos Tidal.

- Er der foregået noget, som ikke er, som det skal være, og som har medført tab for vores medlemmer, vil vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vores medlemmer får, hvad de har krav på, udtaler kommunikationschef Eva Hein fra Koda i første omgang til Dagens Næringsliv. 

Til TV 2 siger Eva Hein, at Koda vil sætte sig nærmere ind i anklagen mod Tidal og herefter tage stilling til, hvad der skal ske.

- Det er for tidligt at sige noget om, hvad vi konkret vil gøre, før vi har fået undersøgt tingene nærmere. Det er jo anklager om ret omfattende snyd med streamingtallene, og hvis det viser sig, at der er hold i anklagerne, er det selvfølgelig alvorligt, siger hun.

Tidal truer med sagsanlæg

Musiktjenesten Tidal afviser på det kraftigste, at man har manipuleret med lyttertallene og har snydt med udbetalinger til rettighedshaverne.

Afsløringerne i Dagens Næringsliv bygger ifølge Tidal på "en fuldstændig mangel på forståelse af dataene". Musiktjenesten har gennem sin advokat Jordan W. Siev fra advokatfirmaet Reed Smith meddelt, at man kræver, at rapporten fra det teknisk-naturvidenskabelige universitet i Norge bliver trukket tilbage.

Hvis det ikke sker, vil Tidal lægge sag an mod universitetet, og samtidig giver tjenestens advokat udtryk for, at informationerne om Tidal er blevet stjålet. 

Hos universitetet NTNU har man dog ikke tænkt sig at rette ind efter påbuddet fra den amerikanske musikstreaming-gigant. 

- Det er ikke op til os at trække noget som helst tilbage. Vi står inde for vores fund, siger Nils Kalstad Svendsen, der er leder af Institut for informations-sikkerhed og kommunikations-teknologi ved NTNU til forsknings.no