Berlusconi tilbage i den politiske manege - kan han lave rav i regeringsforhandlinger?
Midt i højspændte politiske forhandlinger om ny regering i Italien får Berlusconi lov til igen at stille op til valg.
Den tidligere italienske ministerpræsident Silvio Berlusconi kan igen stille op til valg i Italien efter nogle år i skammekrogen. Et udvalg af dommere i Milano har dømt ham rehabiliteret og derfor at betragte som en helt almindelig samfundsborger, efter at han har afsonet en dom for skattesvindel.
Både hans partifæller fra Forza Italia og Berlusconi selv jubler over den pludselige meddelelse fra Overvågningsdomstolen (Tribunale di Sorveglianza) i Milano.
Berlusconi blev af Højesteret dømt for skattesvindel i 2013 efter en lang og sej retssag. Han blev dømt for at have snydt skattevæsenet for 45 millioner euro. Han fik fire års fængsel, som blev nedbragt til ét år på grund af en amnestilov. Det ene år afsonede han ved samfundstjeneste, det vil sige, at han fungerede som besøgsven på et plejehjem for demente.
Samtidig med dommen fik han en tillægsstraf, som har plaget ham særdeles meget. Han blev pålagt at holde sig fra offentlige embeder i seks år. Det har betydet, at han i de sidste år ikke har kunnet stille personligt op som kandidat, og det har betydet, at han har været ekskluderet fra Senatet siden november 2013.
Det har dog på ingen måde holdt ham fra at deltage i politisk arbejde. Og ved parlamentsvalget i marts i år, satte han sit billede og navn på stemmesedlerne, trods det, at han ikke selv var valgbar.
Svært at danne alliancer efter valg
Timingen af denne overraskende dommerafgørelse kan meget nemt komme til at påvirke den i forvejen højspændte politiske situation i Italien.
Lige i disse dage er protestpartierne Lega og 5-Stjernebevægelsen godt igang med forhandlinger om en regeringsdannelse.
Det højrepopulistiske parti, Lega, er en del af en centrum-højre koalition som bl.a. også Berlusconis Forza Italia er med i.
I over to måneder efter valget en 4. marts, som ikke resulterede i en klar vinder, har de tre store fløje (venstre, højre og protestbevægelsen 5-Stjernerne) diskuteret heftigt. Trods mange forsøg var det forleden ikke lykkedes at samle nogen brugbare alliancer.
Derfor skar landets præsident, Sergio Mattarella, igennem og sagde stop. Han sagde, at landet ikke kunne befinde sig i sådan et dødevande længere, så han ville nedsætte en “neutral overgangsregering”.
Det udløste store protester, og risikoen for et nyvalg midt i sommerferien så pludselig ud som en sandsynlig mulighed.
Stadig under anklage i andre sager
Situationen udviklede sig til et drama om magten, og valgets to største sejrherrer, Lega og 5-Stjernebevægelsen, fik pludselig travlt med at forlove sig. Dette kunne kun lade sig gøre, fordi Berlusconi, noget modvilligt, gav sin velsignelse til en regering bestående af de to.
Nu spørger italienerne så sig selv, om Berlusconi ville have været gladere for et valg i sommerferien, hvis han i forgårs havde vidst det, han ved nu? Altså, at han selv kan stille op igen. Det bliver det næste, alle de politiske aktører skal forholde sig til.
Berlusconi har allerede forlængst brugt de ni liv op, som man talte om i 00’erne. Han bliver ved med at spille en helt central hovedrolle i italiensk politik, og nu kan han altså lægge skattesvindel-straffen bag sig.
Dog er han ikke ude af retssystemet, da han stadig er anklaget for bestikkelse og påvirkning af vidner i to af tre sager om mavedanserinden Ruby Hjerteknuser. En sag om en mindreårig prostitueret fra Marokko, som havde en fremtrædende rolle ved Berlusconis famøse bunga-bunga fester, der en overgang blev afholdt i hans store villa udenfor Milano. Efterfølgende skulle han have betalt tusindvis af euro til en stribe såkaldte bunga-bungapiger for at vidne falsk.