Udland

Trump trækker USA ud af atomaftale - nu reagerer Obama

Trump vil trække USA ud af atomaftalen med Iran, og det er endnu et eksempel på, at han vil sabotere alle sin forgængers sejre, siger analytiker.

Der var ingen, der sagde, det var perfekt.

Vesten ville gerne have haft bedre muligheder for kontrol og endnu strengere krav til Irans nedrustning. Iran ville gerne have haft lettet flere sanktioner.

Alligevel var alle parter glade for, at det var lykkedes at lande en aftale om Irans atomprogram i oktober 2015. Men mindre end tre år senere hænger aftalen i en tynd tråd, og det har fået en af hovedarkitekterne bag den til tasterne.

- Dagens udmelding er totalt misinformeret. Det sætter os på en sti, hvor vi kan blive tvunget til at vælge mellem krig eller et atombevæbnet Iran, lyder det på Facebook fra USA's tidligere præsident Barack Obama, der var en central spiller i forhandlingerne.

Overholder ikke aftalens ånd

Donald Trump meddelte i går tirsdag, at han vil melde USA ud af atomaftalen, fordi den med hans ord er "katastrofal" for USA og kun kommer Iran til gode.

- Det er en grusom aftale. Den har ikke bragt os fred, og den kommer aldrig til at gøre det, sagde Trump tirsdag aften.

Den hårde retorik fra Trump kommer, selvom alle parter er enige om, at iranerne har overholdt deres del af aftalen. Men her bliver terrorisme et vigtigt tema.

Det er nemlig officiel amerikansk udenrigspolitik, at Iran fortsat sponsorerer terrorisme og generelt beskæftiger sig med aktiviteter, der undergraver amerikanske interesser.

Dermed mener Trump, at Iran ikke overholder aftalens "ånd", men Irans farlige opførsel er ifølge Obama netop grunden til, at aftalen er så vigtig.

- Det var aldrig meningen, at aftalen skulle løse alle vores problemer med Iran. Vi havde helt åbne øjne over for, at Iran har destabiliserende opførsel - både støtte af terrorisme og trusler mod Israel og andre naboer. Og præcis derfor er det vigtigt, at de aldrig får et atomvåben. Ethvert aspekt af iransk opførsel, som er bekymrende, er langt mere farligt, hvis deres atomprogram ikke er under kontrol, skriver Obama.

Trump bekæmper alle Obamas projekter

Det er langt fra første gang, Trump trækker stikket til en af sin forgængers store politiske projekter. Både Obamas sundhedsreform, immigrationsaftalen DACA, klimaaftalen fra Paris og den finansielle aftale Dodd-Frank har Trump annulleret eller lavet radikalt om.

- Vi har set hele vejen, at Trump har prøvet at afskaffe eller sabotere alt, Obama har gjort. Det er en rød tråd igennem hele hans embede, siger Søren Dal Rasmussen, der er indenrigsanalytiker for mediet Kongressen.com.

Det nævner Obama også i sit opslag, hvor han advarer mod, hvad det betyder, at den amerikanske kurs fremstår slingrende.

- Den gennemgribende tilsidesættelse af aftaler, som vores land er med i, risikerer at erodere USA's troværdighed og sætter os i konflikt med verdens øvrige stormagter, skriver eks-præsidenten.

Iran bliver i landets atomaftale, selvom USA trækker sig ud. Det oplyser den iranske præsident, Hassan Rouhani.

Republikanske senatorer forudså det

Den amerikanske befolkning er som helhed med Obama - der er ikke generel opbakning til en udmelding af Iran-aftalen. Men det er der hos republikanerne.

- Trumps eget bagland er himmelhenrykte over det her. De har været imod den lige fra starten, siger Søren Dal Rasmussen.

Faktisk forudså den republikanske senator Tom Cotton netop den her situation. Sammen med en række republikanske senatorer advarede han Iran mod at indgå aftalen i sin tid, fordi en fremtidig amerikansk præsident "formentlig ville trække USA ud af aftalen igen".

- Og det fik han jo ret i, fastslår Søren Dal Rasmussen.