Trump dropper Iran-aftalen - og konsekvenserne kan ses og mærkes i Danmark

Der er flere tabere, efter præsident Donald Trump tirsdag aften trak USA ud af atomaftale

USA’s farvel til atomaftalen med Iran har ikke kun storpolitiske konsekvenser. Det har også betydning for danske virksomheder og danske forbrugere.

Det fortæller cheføkonom hos Danske Bank, Las Olsen.

- Det mest mærkbare er olieprisen. Den har været stigende i noget tid op til det her i forventning om, at det ville komme, og så har vi fået en højere oliepris. Det kan man se direkte, når man skal tanke bilen, hvor den er måske 5-10 øre dyrere på den baggrund alene, siger Las Olsen til TV 2.

Ifølge ham har det dog langt fra kun betydning, hvis du er bilejer, for som forbruger kan Donald Trumps ageren tirsdag aften også have en effekt.

- Det har også betydning for økonomien generelt, fordi næsten alt, hvad vi køber, er transporteret på en eller anden måde eller fremstillet med noget olie, så det betyder noget generelt for prisen og købekraften i hele verden, siger Las Olsen.

Virksomhedernes fremtid

Et andet parameter er de danske virksomheder, der kan få sværere vilkår i deres handel med Iran. I januar 2016 var 58 danske virksomheder på tur til Iran med den daværende udenrigsminister Kristian Jensen (V). Her mødte de op mod 300 iranske erhvervsfolk, og der var stor optimisme på vegne af virksomhederne. Det fortalte Dansk Industri dengang. Men nu er den store optimisme afløst af usikkerhed.

- Det skaber en ret stor usikkerhed. For hvad kommer der til at ske med de samarbejder, som danske virksomheder har kørende i Iran? Bliver de ”ulovlige” set med iranske øjne, og hvad skal danske virksomheder gøre der, siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industri og tilføjer:

- Det, vi umiddelbart forventer, er, at bankoverførsler mellem Iran og Vesten vil være noget af det første, der bliver ramt, fordi europæiske banker nok ret hurtigt vil begynde at skele til: Kommer det her til at påvirke deres forretning i USA, vil de så måske nok trække sig tilbage fra det iranske marked. Og det kommer så til at betyde, at danske virksomheder ikke vil komme til at få penge for den eksport og de varer, man sender til Iran, siger han.

 Iran er ifølge en opgørelse fra Dansk Industri verdens 18. største økonomi, og Danmark eksporterer for cirka to milliarder kroner årligt til landet.

Økonomiske sanktioner i vente

Da Donald Trump annoncerede, at USA vil trække sig fra atomaftalen, tilføjede han, at USA vil indføre det "højeste niveau af økonomiske sanktioner" over for Iran, og at enhver nation, der hjælper Iran, også risikerer sanktioner, hvilket skaber usikkerhed i EU, fortæller TV 2s korrespondent i Bruxelles Lotte Mejlhede.

- Tit har sanktioner den sideeffekt, at det også rammer andre. Kommer amerikanske sanktioner nu også til at ramme europæere, der handler med Iran, så kan det blive rigtig uoverskueligt, siger hun.

Derfor kan USA’s exit fra aftalen også skabe splid mellem amerikanske og europæiske virksomheder. Det fortæller Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Amerikanerne har nu sagt, at europæiske virksomheder har 30-60-90 dage til at komme ud af de her engagementer i Iran, og ellers begynder vi at gå efter jer økonomisk. Så skal man som virksomhedsleder sidde og overveje, om man tør overveje sin virksomhed, eller vil ud i et juridisk slagsmål med amerikanerne, siger han.

Kan ramme Iran

Det skaber ét afgørende dilemma for virksomhederne, som i sidste ende kan få stor indvirkning på lederne i Iran:

- Det hele står og falder med, om europæiske firmaer tør risikere at investere i Iran. Hvis det ikke sker, kommer de her sanktioner til at ramme Iran så hårdt, at den iranske ledelse bliver nødt til at overveje, om de kan holde til det her økonomisk, siger Peter Viggo Jakobsen.

For store internationale virksomheder har det stor betydning. Inden for flyindustrien rammer det ifølge CNN både Boeing og Airbus, som tidligere har lavet aftaler med Iran. 80 Boeing-fly skulle sælges til Iran Air, og virksomheden har offentliggjort, at man vil konsultere med den amerikanske regering om de næste skridt i processen.

Det samme scenarie rammer General Electric, Wotal og Volkswagen. General Eletric havde i 2017 ordrer fra Iran til en værdi af millioner dollars, skriver CNN.

- Vi vil justere vores aktiviteter til det nødvendige for at tilpasse os til ændringerne i amerikansk lov, oplyser General Electric.

Den oprindelige aftale om Irans atomprogram blev indgået i oktober 2015.