Udland

Trump advarer Iran om 'meget alvorlige konsekvenser'

Efter at have trukket USA ud af atomaftalen med Iran varsler Trump snarlige sanktioner.

- Jeg vil råde Iran til ikke at starte deres atomprogram, siger USA's præsident, Donald Trump, knap et døgn efter, han annoncerede, at han trækker USA ud af atomaftalen med Iran.

Hvis iranerne alligevel gør det, vil det få "meget alvorlige konsekvenser", advarer han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Trump tilføjer, at amerikanske sanktioner mod landet vil træde i kraft inden for kort tid. Præsidenten har truet med det "højeste niveau af økonomiske sanktioner" over for Iran.

Præsidenten advarer også Iran om, at landet enten må til forhandlingsbordet, eller "noget kommer til at ske".

Det er ikke umiddelbart klart, hvad præsidenten mener med den udtalelse.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har udtrykt, at Iran ønsker at blive i aftalen, men også, at regimet kan være klar til at genoptage arbejdet med at berige uran i løbet af nogle uger.

Åben for ny aftale

Under et regeringsmøde i Washington onsdag forsvarer Trump sin beslutning om at trække sig fra aftalen. "Kaos" og "død" følger overalt, hvor Iran er involveret, siger præsidenten ifølge AP.

Trump siger under regeringsmødet, at han er åben over for at forhandle en ny aftale på plads med Iran, men tilføjer:

- Vi vil lave enten en virkelig god aftale for hele verden, og ellers laver vi slet ingen aftale.

Den aftale, Trump nu trækker USA ud af, blev indgået efter langvarige forhandlinger i juli 2015.

Den indebærer blandt andet, at Iran gik med til at begrænse antallet af centrifuger, der kan bruges til berigelse af uran. Aftalen trådte i kraft 2016.

Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland, der alle er parter i atomaftalen, har protesteret kraftigt imod Trumps beslutning om at træde ud af aftalen. Også EU er imod, har udenrigschef Federica Mogherini meddelt.

- Lad ikke nogen ødelægge denne aftale. Det er noget af det største, vi har opnået med diplomati, sagde hun tirsdag som reaktion på Trumps udmelding.

Kan man stole på USA? 

Irans øverste religiøse leder, ayatollah Ali Khamenei, advarer i en tale den iranske regering mod at tro på udenlandske ledere.

- Deres ord er værdiløse. De siger én ting i dag og en anden i morgen. De har ingen skam i livet, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Og spørgsmålet, om verdenssamfundet kan regne med de aftaler, USA indgår, rumsterer ikke kun i Iran. Det er også en bekymring, den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har.

- Vi skal kunne stole på de aftaler, vi indgår med hinanden, siger han onsdag til TV 2 i 'Talkshowet Lippert'.

Lars Løkke Rasmussen nævner i den forbindelse, at Donald Trump tidligere har trukket USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris, og at han har truet med at indlede en handelskrig mod Europa.

- Og det er i virkeligheden - udover det snævre Iran-spørgsmål – det, der bekymrer mig mest. At vi ser en amerikansk præsident, som optræder mere og mere isolationistisk.