Udland

Snakkede du lige med en robot, uden du opdagede det? Google lancerer ny teknologi

Google har programmeret en kunstig intelligens, der kan ringe til frisøren eller en restaurant, uden at man kan høre, at det er en robot, der ringer.

Stemmen i den ene ende af telefonforbindelsen lyder fuldstændig som et menneske.

Jeg ringer for at få en tid til en dameklipning

Robot fra Google

Det gør stemmen i den anden ende også.

Og det er ikke kun stemmen - det er også måden, ordene bliver sagt på.

Selv om de to stemmer taler sammen i et minut, er det umuligt at høre, at der i den ene ende af linjen er en robot, og i den anden ende et intetanende menneske.

Normalt, når et menneske taler med en robot, er det ikke så svært at høre, at der er en maskine i den anden ende, men det har Google nu lavet om på.

Computervirksomheden har udviklet en ny teknologi, der hedder Duplex, som er i stand til at foretage telefonopkald og tale med det menneske, der tager telefonen i den anden ende.

To overraskende telefonopkald

Den nye teknologi blev præsenteret på Googles I/O-konference tirsdag, hvor firmaets direktør, Sundar Pichai, præsenterede to telefonopkald foretaget af den nye teknologi.

Det første opkald var til en frisør, hvor det lykkedes robotten at bestille en tid, uden at personen i den anden ende opdagede, at hun blev ringet op af en robot.

Du kan høre opkaldet herunder - der er undertekster på, men prøv alligevel at skrue op for lyden.

Kunstig intelligens snyder menneske i den anden ende af telefonforbindelsen. Video: Peter Møller

Mens du hørte opkaldet, lagde du måske mærke til, at robotstemmen sagde lyde som "mmhm" og betonede ordene på en måde, så de virkede menneskelige.  

Det er nyt, at en maskine kan gøre det så gennemført.

Og den nye teknologi virker endda, selv om personen i den anden ende er svær at forstå.

Det fremgik af opkald nummer to.

Her ringede robotten til en restaurant for at bestille bord, men selv om kvinden på restauranten talte med tyk accent, gennemførte robotten alligevel opkaldet nogenlunde, uden at personen i den anden ende fattede mistanke.

Du kan høre opkaldet herunder - husk lyd.

Googles kunstige intelligens kan også kommunikere med personer der er svære at forstå. Video: Peter Møller

De to opkald ser ud til at være tæt på at bestå den såkaldte Turing-test, der blev skabt af videnskabsmanden Alan Turing i 1950.

Består Google Turing-testen?

Testen går ud på at skabe en interaktion mellem menneske og computer, der er så naturlig, at mennesket tror, det interagerer med et andet menneske.

Erik Brynjolfsson, der er professor på Massachusetts Institute of Technology, skriver på Twitter, at Googles nye teknologi er tæt på at bestå testen.

Det er dog værd at bemærke, at Googles chef kun spillede en båndoptagelse af et robotopkald ved fremlæggelsen - han forsøgte ikke at demonstrere den nye tjeneste live.

Dermed er det umuligt at vide, hvor godt systemet fungerer i virkeligheden.

Etiske spørgsmål til tjenesten

Kritikere peger på, at Google ikke fortalte, hvor mange opkald Duplex-systemet foretog for at komme frem til de to samtaler, der blev præsenteret ved fremlæggelsen.

Ingeniørerne hos Google praler da heller ikke selv med, at deres system har bestået Turing-testen, men de skriver på deres blog, at de stræber efter at skabe naturlige samtaler mellem menneske og maskine. 

- Dette system gør oplevelsen af at føre en konversation så naturlig som muligt. Det tillader folk at tale normalt, som de ville gøre det til en anden person, uden at skulle tilpasse sig en maskine, skriver ingeniørerne.

Hvis Googles nye Duplex-system er så godt, som chefen siger, markerer det et helt nyt skridt inden for kunstig intelligens, der kan kommunikere med intetanende mennesker.

Men det rejser også nogle etiske spørgsmål.

- Teknologien er forbløffende, men jeg synes ikke, at hovedformålet med en kunstig intelligens bør være at efterligne mennesker, siger professor Erik Brynjolfsson fra Massachusetts Institute of Technology til Washington Post.

- I stedet bør de, der forsker i kunstig intelligens, gøre det så nemt som muligt for mennesker at afgøre, om de interagerer med et andet menneske eller en robot, siger han.

Google kalder i første omgang Duplex-systemet for "et eksperiment", der kommer ud til et begrænset antal brugere denne sommer.