Udland

Løsladte amerikanere er både en sejr for Trump og Kim Jong-un, siger ekspert

Frigivelsen af de tre fanger har været en nødvendighed for Nordkorea forud for topmøde, mener Rasmus Tantholdt.

Ifølge USA's præsident, Donald Trump, har Nordkorea frigivet tre amerikanske fanger.

Trump fortæller, at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, onsdag aften er på vej hjem fra Nordkorea med tre amerikanere, der er blevet frigivet fra Nordkorea.

Præsidenten oplyser også, at de tre amerikanere virker til at have det godt.

Frigivelsen af de tre fanger har været en nødvendighed for Nordkorea forud for det møde, som den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, skal have med Donald Trump. Det fortæller TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt:

- Amerikanske officials siger til avisen New York Times, at løsladelsen af disse tre amerikanere simpelthen var en forudsætning for, at det planlagte møde mellem Donald Trump og den nordkoreanske leder Kim Jong-un overhovedet kunne finde sted.

- Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, var i Nordkorea for nogle uger siden, inden han blev udenrigsminister - som direktør for CIA. Da har man muligvis lagt grundlaget til, at den her løsladelse kunne foregå. Nu er han så på vej hjem med dem, og det er en diplomatisk sejr for Donald Trump, fortæller Rasmus Tantholdt.

En sejr for både Trump og Kim Jong-un

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er frigivelsen en sejr for både Donald Trump og Kim Jong-un:

- Det er jo en stor sejr. Det er det altid, når en amerikansk præsident kan forhandle sig frem til, at nogle amerikanske statsborgere, der har været fanget af fjendtligsindede magter, kan vende tilbage til deres hjemland.

- Men man må også have med, at det her sker forholdsvis regelmæssigt. I 2014 og 2009 havde vi også amerikanske fanger i Nordkorea, der blev udleveret. Så Nordkorea bruger typisk det her som del af et forhandlingsspil. Kim Jong-un prøver at vise sig som den gavmilde mand, der har vist noget velvilje og løsladt de her amerikanere. Så fra nordkoreansk side vil man nok vurdere, at Kim Jong-un har gjort det her, fordi han står i en stærk forhandlingsposition, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Trump vil selv tage imod de nu frie amerikanske statsborgere, når de lander i USA torsdag morgen dansk tid.

Hvem er de tre fanger?

Hvem er de tre amerikanske statsborgere, og hvorfor blev de fængslet af nordkoreanerne? Vi giver her et overblik: 

Kim Dong Chul har ifølge CNN tidligere boet i byen Fairfax i staten Virginia. I 2001 flyttede han til en kinesisk by nær grænsen til Nordkorea. Han var chef for et firma, der lå placeret i den specielle handelszone mellem Kina og Nordkorea.

I april 2016 blev Kim Dong Chol dømt til 10 år i arbejdslejr for spionage og undergravende virksomhed.

Kim Sang-duk blev anholdt den 22. april sidste år i Pyongyangs lufthavn, da han forsøgte at forlade Nordkorea.

Kim Sang-duk, som også bruger navnet Tony Kim, var professor og havde undervist i revision på Pyongyangs tekniske universitet i en måned, da han blev anholdt og beskyldt for såkaldt "fjendtlige handlinger". Udover sit arbejde på universitet var han også involveret i nødhjælpsarbejde.

To uger efter de nordkoreanske myndigheder tilbageholdt Kim Sang-duk, led en anden lærer fra Pyongyangs tekniske universitet samme skæbne. Der er tale om den amerikanske statsborger Kim Hak-song, som arbejdede med landbrugsudvikling på universitetet.

Det er uvist, om de to anholdelser har noget med hinanden at gøre, men begge blev anholdt for "fjendtlige handlinger" mod det nordkoreanske styre.

Sidste år døde den 22-årige amerikanske studerende Otto Warmbier, kort efter at han var blevet bragt fra Nordkorea tilbage til USA. Nordkorea løslod ham af humanitære årsager, efter at han var gået i koma i en arbejdslejr.

Den unge amerikaner blev i marts 2015 idømt 15 års strafarbejde for at stjæle en plakat af Nordkoreas landsfader, Kim Il-sung, fra et hotel.