Udland

Khader er enig med Trump i sag om atomaftale: Det kan han ikke tillade sig, siger analytiker

Fra det meste af verden vælter kritikken ned over Donald Trumps beslutning om at droppe Iran-aftalen, men der er støtte fra dansk regeringspolitiker.

Med undtagelse af Israel har så godt som alle involverede parter været rørende enige: Det er en kæmpe fejl, at Donald Trump vil trække USA ud af atomaftalen med Iran.

Blandt kritikerne er den danske statsminister og udenrigsminister, der understreger, at Danmark stadig står bag aftalen.

Men ikke alle i regeringspartierne deler den holdning, da de konservatives udenrigsordfører Naser Khader siger, at Danmark bør støtte Trumps kamp for at få en bedre aftale.

- Jeg har været imod aftalen fra starten. USA var så desperate efter at få en aftale, at man gav iranerne carte blanche til at agere supermagt i Mellemøsten, siger han.

Gav efter for iranernes pres

Naser Khader understreger, at han udtaler sig på egne vegne, og at den konservative gruppe ikke har diskuteret sagen. Han er selv født i Syrien, og det er blandt andet iranernes ageren i netop Syrien, der gør ham kritisk over for aftalen.

- I Syrien har de finansieret Assad, der netop var en af de første til at rose aftalen. De har brugt deres penge til flere krige, og derfor har aftalen skabt mere ustabilitet, siger Naser Khader.

Han mener, at man bør skrotte den hidtidige aftale og arbejde for at få en ny aftale, der inddæmmer iranernes ambitioner i regionen og også omfatter iranernes missilprogram.

- Man gav efter for iranernes pres, fordi Obama skulle have en udenrigspolitisk sejr, lyder det fra Naser Khader.

Iran-aftalen er blot det seneste eksempel på, at Trump vil alle sin forgængers projekter til livs. Video: Esben Christensen

Obama: Skal ikke løse alle problemer

Alle parter er sådan set enige med Naser Khader om, at aftalen ikke er optimal. Men det var det muliges kunst, lyder det.

- Det var aldrig meningen, at aftalen skulle løse alle vores problemer med Iran. Vi havde helt åbne øjne over for, at Iran har en destabiliserende opførsel - både støtte af terrorisme og trusler mod Israel og andre naboer. Og præcis derfor er det vigtigt, at de aldrig får et atomvåben. Ethvert aspekt af iransk opførsel, som er bekymrende, er langt mere farligt, hvis deres atomprogram ikke er under kontrol, skrev Barack Obama på Facebook tirsdag aften.

Og samme besked lyder fra de radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard, der onsdag morgen var i debat med Naser Khader på TV 2 News, og som var udenrigsminister under en stor del af forhandlingsforløbet.

- Jeg kunne godt have ønsket mig en bedre aftale, det kunne hele EU og USA. Men den skal balancere stormagtsspillet, og derfor er den nødvendigvis et kompromis.

- Der er ikke noget alternativ til aftalen, og ved at droppe den frygter jeg, at man mister det håndtag, man har til at forhandle med dem, lyder det fra Lidegaard.

Analytiker: Det er opsigtsvækkende

Selvom Naser Khader altså understreger, at han udtaler sig på egne vegne, så er det meget usædvanligt, at en central ordfører i et regeringsparti går stik modsat på en udenrigsminister. Det fortæller politisk analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Det er jo falsk varebetegnelse at kalde ham udenrigsordfører, hvis han kommer med private holdninger. Når man bliver regeringsparti, kan man altså ikke tillade sig at sige sådan nogle ting.

Anders Samuelsen udtalte sig tirsdag på vegne af regeringen, og derfor er det altså en "opsigtsvækkende" melding fra Khader.

- Vi må regne med, at Samuelsen har rygdækning i regeringen for sine udtalelser. Så jeg er da sikker på, at Samuelsen er irriteret over den her udmelding, siger Peter Lautrup-Larsen.

Peter Lautrup-Larsen er overrasket over, at Naser Khader støtter Trumps planer om at droppe Iran-aftalen.

K: Det er ikke partiets linje

Efter Naser Khaders udtalelse har Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe onsdag middag diskuteret sagen.

Partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, understreger, at udenrigsordføreren ikke har udtalt sig på partiets vegne. 

- Vi bakker op om den linje, udenrigsministeren og statsministeren har lagt i den her sag. Det er dem, der tegner regeringen, og det skal vi ikke sætte spørgsmålstegn ved, siger Mette Abildgaard.

Hun tilføjer dog, at Naser Khaders udtalelser skal ses som udtryk for en bekymring, Det Konservative Folkeparti længe har haft for atomaftalen.