Udland

BLOG: De næste 24 timer bliver afgørende for Italiens fremtid

Får italienerne en regering bestående af protestpartierne 5-Stjernebevægelsen og Lega, eller får landet en teknisk overgangsregering og nyvalg?

Der er gået over to måneder, siden italienerne gik til valg. Ingen fik stemmer nok til at vinde magten i landet, og de tre store fløje i det politiske landskab har diskuteret og skændtes i ugesvis.

Ingen alliancer har set ud til at kunne lade sig gøre. I forgårs meldte landets præsident, Sergio Mattarella, ud, at hans tålmodighed var sluppet op. Ingen af de mange forhandlinger og konsultationer havde ført til noget.

Nu kan italienerne så bide negle indtil næste og måske sidste afsnit af dette langstrakte og nervepirrende valgdrama.

Eva Ravnbøl

Han meddelte, at han nu ville indsætte en “neutral regering” med teknokrater uden partifarve, blandt andet med universitetsprofessorer.

Præsidenten forklarede, at landet ikke længere kunne befinde sig i en venteposition.

En nation skal regeres, der skal være nogen, der holder styr på finanser og budgetter, internationale forpligtelser og så videre.

De store partier 5-Stjernerne og Lega sagde straks, at de ikke ville støtte en sådan teknokratregering, fordi det ville være en hån mod borgerne, der har stemt ved parlamentsvalget den 4. marts.

Sådan har mange af deres medlemmer formuleret det.

Det komplicerede sagerne yderligere, fordi det så blev klart, at præsidentens overgangsregering ikke ville opnå et tillidsvotum i parlamentet og på en måde nærmest var dødfødt fra starten.

Der blev så konkluderet, at et nyvalg nok var uundgåeligt, og der blev talt om valg i juli eller september.

I et døgns tid rasede italienerne over udsigten til at skulle slæbe sig til valgstederne i 35 graders varme og måske give afkald på deres sommerferie.

Lega og Berlusconi stillede op til valget i en borgerlig koalition af partier, som lederen af Lega, Matteo Salvini, har nægtet at opløse.

Der er ellers blevet lagt kraftigt pres på ham fra 5-Stjernelederen, Luigi di Maio, som ikke ville acceptere en alliance med den skandaleombruste Berlusconi, men foreløbig uden resultat.

Alt imens præsident Mattarella var godt i gang med at finde en regeringsleder og ministre til sin neutrale regering tidligt torsdag eftermiddag, modtager han en besked fra netop Salvini og Di Maio.

De beder om 24 timer til at gøre et sidste og måske afgørende forsøg på at danne regering.

Man forventer, at de allernådigst vil få bevilliget dette sidste døgn i håb om at undgå valg og upopulære alternativer til en folkevalgt politisk regering.

Nu kan italienerne så bide negle indtil næste og måske sidste afsnit af dette langstrakte og nervepirrende valgdrama.