Udland

Verden holder vejret – i aften kan Trump skabe atom-kaos

Trump kan starte en kædereaktion, der kan presse præsidenter og gøre skade på USA's internationale ry. Men Iran og stormagter vil fortsætte uden USA.

USA’s præsident, Donald Trump, vil tirsdag aften klokken 20 dansk tid offentliggøre, om han trækker USA ud af den omdiskuterede atomaftale med Iran. 

Hvis Trump træder ud af aftalen, så vil Iran lige så sikkert trække sig ud.

Ali Akbar Velayati, rådgiver for Khamenei 

Donald Trump har sagt, at medmindre europæerne senest den 12. maj får rettet de "forfærdelige fejl" i atomaftalen, vil han trække USA ud af aftalen.

Den amerikanske præsident har tidligere adskillige gange taget afstand fra aftalen, fordi han ikke mener "Iran overholder aftalens ånd".

Både Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har forsøgt at overtale Donald Trump til at blive i aftalen.

Men hvad går atomaftalen med Iran ud på, og hvad sker der, hvis Trump trækker USA ud af aftalen?

TV 2 giver her et overblik:

Hvad er JCPOA?

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) bliver ofte kaldt "atomaftalen med Iran" eller bare "atomaftalen" og er simpelt forklaret en aftale mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, Tyskland og EU.

Iran atomaftale

  • Aftalen er indgået mellem Iran, FN's Sikkerhedsråds permanente medlemmer, Tyskland og EU. 
  • Iran skal reducere sit lager af beriget uran, så landet ikke kan fremstille kernevåben.
  • FN får adgang til at inspicere alle Irans atomfaciliteter inklusiv landets militære anlæg.
  • Til gengæld fjernes økonomiske sanktioner mod Iran, og fastfrosne midler frigives.
  • Hvis aftalen bliver brudt, bliver sanktionerne genindført. 

Aftalen, der blev underskrevet i oktober 2015, går ud på, at Iran forpligter sig til af begrænse landets atomprogram til civil brug. 

Ifølge aftalen forpligter Iran sig til at afvikle centrale dele af sit atomprogram.

Til gengæld ophæver omverdenen de omfattende sanktioner mod Iran, som har lagt landets økonomi i ruiner. 

Mere præcist betyder aftalen, at Iran har reduceret sine lagre af "lavt-beriget uran" med 98 procent, så der ikke længere er tilstrækkelige mængder uran tilbage til at fremstille atomvåben. Landet skal ifølge aftalen også skaffe sig af med alt "mellem-beriget uran".

Iran har også lukket 12.000 centrifuger til at berige uran med og besvaret alle spørgsmål fra internationale eksperter omkring atomprogrammets mulige militære formål.

Og så har Iran fjernet og ødelagt kernen fra et af de mest centrale atomkraftværker, der kunne have fremstillet tilstrækkeligt med plutonium til at producere to atombomber om året.

Til gengæld har Iran fået adgang til de omkring 100 milliarder dollars, som var indefrosset i banker i udlandet.

Iran har også fået adgang til at øge sin eksport af olie med cirka 500.000 tønder olie om dagen.

Atomaftalen blev set som en stor diplomatisk sejr for Obama-administrationen, men Donald Trump har gentagne gange kaldt aftalen "den værste nogensinde".

Hvad kan Trump gøre?

Den amerikanske præsident har – i grove træk – tre muligheder i aften:

1) Han kan bekræfte, at Iran overholder sin del af atomaften og dermed lade den fortsætte. Samtidig kan han fortsætte forhandlinger om et tillæg til aftalen med Tyskland, Frankrig og Storbritannien for at få rettet de ting, han ser som fejl i aftalen.

2) Han kan nægte at bekræfte, at Iran overholder aftalen og annoncere, at USA vil genindføre sanktioner.  

3) Han kan trække USA ud af atomaftalen og annoncere, at USA vil arbejde for at genindføre sanktioner mod Iran – og endda muligvis indføre nye sanktioner.

- Både anden og tredje scenarie er meget ødelæggende for aftalen, siger Janne Bjerre Christensen, der er Ph. D. i internationale udviklingsstudier og Iran-analytiker, til TV 2.

Hvorfor skal Trump overhovedet bekræfte, at Iran overholder aftalen?

Da Obama-administrationen underskrev aftalen, kom den med det samme under hård beskydning fra Republikanerne og endda fra nogle af Demokraterne fra præsidentens eget parti.

Det endte med, at der blev indført en lov i USA, der kræver, at præsidenten jævnligt skal meddele den amerikanske kongres, om Iran – i præsidentens optik – overholder atomaftalen, og om den fortsat vurderes at være i USA's nationale interesse.

Donald Trump har to gange tidligere ikke villet bekræfte, at Iran overholder ånden i atomaftalen. Men han har endnu ikke genindført sanktioner. I stedet har han krævet, at visse dele af aftalen blev genforhandlet.

Hvis Iran trækker sig fra aftalen, er man ilde stedt, og der vil være en betydelig risiko for militær aggression.

Janne Bjerre Christensen

Deadline for en ny bekræftelse af aftalen udløber den 12. maj. 

Hvad sker der, hvis Trump genindfører sanktioner?

Hvis Trump annoncerer, at USA vil genindføre sanktioner, vil det ifølge nyhedsbureauet Reuters kunne ødelægge aftalen.

Og blandt de lande, der indgik aftalen med Iran, er USA alene om at mene, at Iran ikke lever op til sine forpligtelser i aftalen.

Se et overblik over Trumps udtalelser om atom-aftalen. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Derfor har flere politiske kommentatorer peget på, at det vil skade USA's internationale ry som en pålidelig samarbejdspartner, hvis landet bryder aftalen.

Derudover har analytikere peget på, at konservative på den iranske politiske højrefløj vil bruge en eventuel amerikansk overtrædelse af aftalen til at gå til angreb på den reformvenlige præsident Hassan Rohani.

Hvad sker der, hvis Trump trækker USA ud af aftalen – kan den overleve uden USA?

De andre vestlige lande, der har underskrevet aftalen, er enige om, at Iran overholder sin del af aftalen. Også udenrigsministrene fra Kina og Rusland har givet støtte til aftalen.

Derfor har flere europæiske ledere offentligt opfordret USA til at overholde sin del af aftalen.

Men selv hvis Donald Trump trækker USA ud af atomaftalen, vil flere europæiske ledere forsøge holde den i live.

Frankrig, Tyskland og Storbritannien har sammen udtalt, at de vil arbejde på at fortsætte aftalen.

Det franske udenrigsministerium siger ifølge Reuters, at de tre lande er enige om, at en opretholdelse af aftalen er den bedste måde at undgå spredning af atomvåben.

- Tyskland ser ikke nogen grund til at opgive atomaftalen, som er indgået mellem Iran og seks lande, og vi vil gøre alt, hvad der er muligt for at fastholde den, siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, som mandag holdt en fælles pressekonference med sin franske modpart, Yean-Yves Le Drian.

- Vi frygter en eskalerende krise, hvis aftalen opgives, pointerer han.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, opfordrede også præsident Trump til at blive i aftalen, da han besøgte den amerikanske præsident i slutningen af april. 

Og så sent som mandag talte Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, på tv-programmet 'Fox & Friends' for at blive i aftalen:

Boris Johnson taler om atomaftalen Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Janne Bjerre Christensen understreger, at der er muligheder for, at aftalen kan fortsætte.

- Det kommer an på, hvad Europa har tænkt sig at gøre. Hvis EU kan give Iran incitamenter til at blive i aftalen, vil den godt kunne bestå. Problemet bliver at skabe en firewall, så europæiske virksomheder kan forblive så upåvirkede som muligt af USA’s udtræden.

Hvordan reagerer Iran?

Styret i Iran har tidligere reageret skarpt på Donald Trumps udmeldinger og landets åndelige leder, Ali Khamenei, har gjort det klart, at Iran også trækker sig, hvis USA ikke længere er en del af aftalen.

- Hvis Trump træder ud af aftalen, så vil Iran lige så sikkert trække sig ud. Iran vil ikke acceptere en atomaftale uden fordele for os, har Khameneis seniorrådgiver, Ali Akbar Velayati, udtalt. 

Og for få dage siden sagde Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, at Iran ikke vil genforhandle atomaftalen. 

Irans genvalgte præsident, Hassan Rouhani, udtaler efter sin valgsejr, at iranerne drømmer om at leve i fred og fordragelighed med resten af verden. Samtidig understreger han, at man ikke vil acceptere hverken trusler eller ydmygelse, skriver AFP.

- Iran vil ikke genforhandle, hvad vi blev enige om for år tilbage, og som er ført ud i livet, sagde Mohammad Javad Zarif i en erklæring, som han har lagt ud på Youtube.

I erklæringen udtalte han også, at "USA systematisk har brudt atomaftalen ved at skræmme andre fra at investere i Iran".

Men Irans præsident, Hassan Rohani, åbnede mandag for den mulighed, at atomaftalen kan bestå, selv om USA trækker sig ud.

Janne Bjerre Christensen skitserer tre muligheder for iranerne:

1) De kan bruge en konfliktresolution, der er indbygget i atomaftalen, til at give europæerne tid til at tilbyde Iran økonomiske incitamenter for at blive i aftalen.

2) Det iranske styre kan også vælge at træde ud af aftalen og genstarte landets atomprogram.

3) Og endelig kan Irans ledere trække landet ud af den internationale traktat om ikke-spredning af kernevåben.

- Hvis Iran trækker sig fra aftalen, er man ilde stedt, og der vil være en betydelig risiko for militær aggression. Der står virkelig meget på spil, og der er kommet meget uforsonlige toner fra Iran. Men jeg tror, Iran vil lave en noget-for-noget analyse af, hvad de kan få ud af Europa først, siger Janne Bjerre Christensen, der er Ph. D. i internationale udviklingsstudier og Iran-analytiker, til TV 2.