Udland

Nigerias militær har befriet 1000 Boko Haram-fanger

De befriede er overvejende kvinder, børn og unge mænd, som er blevet tvunget til at kæmpe for Boko Haram.

Over 1000 mennesker, som blev holdt i fangenskab i Nigeria af islamister i gruppen Boko Haram, er blevet befriet, rapporterer det nigerianske militær.

- De befriede er overvejende kvinder, børn og unge mænd, som blev tvunget til at kæmpe for Boko Haram, siger en militær talsmand general Texas Chukwu.

Boko Haram

  • Boko Haram blev grundlagt i 2002, og blev i marts 2015 blev en del af Islamisk Stat.
  • De har dræbt mere end 20.000 mennesker, og drevet 2,6 millioner fra deres hjem.
  • Gruppens mål er at skabe et islamistisk kalifat i det nordøstlige hjørne af Nigeria nær Tschad-søen, hvor også Cameroun, Niger og Tchad grænser op til. Det har de kæmpet for siden 2009.
  • Boko Haram er blandt andet stemplet som terrorgruppe af USA.

Det står ikke klart, hvornår missionen fandt sted. Den omfattede fire landsbyer i delstaten Borno, og militæret fik støtte fra en international styrke bestående af enheder fra Nigeria, Cameroun, Tchad, Niger og Benin. Denne styrke er indsat i regionen for at bekæmpe Boko Haram.

De befriede er blevet ført til et militært sygehus.

"Vestlig uddannelse er forbudt"

Boko Haram er især aktiv i det nordøstlige Nigeria. For fire år siden bortførte de ekstremistiske islamister 276 skolepiger i byen Chibok.

FN's børneorganisation, Unicef, sagde i sidste måned, at flere end 1000 børn er blevet bortført af jihadister i landet siden 2013.

Især skoler med en sekulær læreplan er blevet mål for Boko Haram, hvis navn på det lokale sprog hausa betyder noget i retning af "vestlig uddannelse er forbudt".

Den militante gruppes kamp for at oprette et islamisk kalifat i det nordøstlige Nigeria har kostet flere end 20.000 mennesker livet. Det har samtidig tvunget 2,5 millioner på flugt. Yderligere fem millioner er afhængige af fødevarehjælp på grund af Boko Haram.

1400 skoler er blevet ødelagt

Siden konflikten brød ud i 2009, er mindst 2295 lærere blevet dræbt. Flere end 1400 skoler er desuden blevet ødelagt af islamistiske ekstremister. Det vurderer Unicef.

Regeringen har siden 2015, hvor præsident Muhammadu Buhari kom til magten, haft det som en topprioritet at nedkæmpe Boko Haram og skabe bedre sikkerhed i Afrikas mest befolkningsrige land. Nigeria har over 195 millioner indbyggere.

Men oprørsgruppen har fortsat selvmordsmassakrer, skudangreb og bortførelser.