Udland

Israel roser USA for at trække sig fra atomaftale: - Et historisk skridt

Israel har talt varmt for, at USA skulle bryde med atomaftalen med Iran, da de mener, at de har beviser for, at Iran har hemmeligt atomprogram.

Allerede for en uge siden stod det som mejslet i sten, hvor Israels statsleder stod i spørgsmålet om den atomaftale, som FN har indgået med Iran.

Aftalen, som siden 2015 har betydet, at Iran har forpligtet sig på at begrænse sit atomprogram markant, har for premierminister Benjamin Netanjahu været en torn i øjet. 

- Det var en forfærdelig aftale, der aldrig burde være indgået. Den skal laves om omgående, lød det fra ministeren i sidste uge.

Nu har han så fået sin vilje: Donald Trump offentliggjorde tirsdag aften, at USA trækker sig fra aftalen. En besked, som straks fik uforbeholden ros fra det mellemøstige land. 

- Israel mener, at USA har taget et historisk skridt, lød det fra Netanyahu i israelsk tv kort tid efter, at den amerikanske præsident havde annonceret sin beslutning.

Ifølge Donald Trump byggede den blandt andet på dokumenter, som ifølge Israel beviser, at Iran har haft forsøgt at udvikle atomvåben. 

Vestlige ledere frygter konsekvenserne

De dokumenter, som Israel er i besiddelse af, skal efter sigende komme fra Iran og blandt andet indeholde billedmateriale af en atomfacilitet. Ifølge premierministeren har Iran flyttet atomprogrammet til en hemmelig lokation i Teheran, den iranske hovedstad, i 2017.

- Irans ledere har gentagne gange afvist, at de nogensinde har forsøgt at få atomvåben. I aften er jeg her for at fortælle jer én ting: Iran løj, sagde Benjamin Netanyahu, da han præsenterede dem i sidste uge. 

Derudover har både USA og Israel stillet sig kritisk over for flere punkter i aftalen. Blandt andet at den udløber i 2025, at den ikke forhindrer Iran i at udvikle missiler, og at landet støtter terror ved at bidrage økonomisk til den syriske leder, Bashar al Assad, og organisationen Hizbollah. 

- Israel takker præsident Donald Trump for hans modige lederskab, hans til engagement for at konfrontere terrorist-regimet i Teheran og hans indsats for, at Iran aldrig får atomvåben. Hverken i dag, dette årti eller nogensinde, sagde han. 

Beskyldningerne mod Iran blev i det statslige tv afvist som værende "propaganda" fra Israels side - og flere vestlige lande mener da også, at Iran ikke udgør en trussel, da landet overholder sine forpligtelser i aftalen.

Vestlige ledere frygter konsekvenserne

Senest var den franske præsident, Emanuelle Macron, i USA, hvor han adresserede Trumps kritiske røster omkring aftalen, som har taget 12 år at forhandle igennem mellem medlemmerne i FN's Sikkerhedsråd (Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA), Tyskland og EU.

- Denne aftale giver måske ikke svar på alle bekymringer - også på meget væsentlige bekymringer - Men vi burde ikke opgive den uden at have noget vægtigt og noget mere vægtigt i stedet. Det er min holdning, sagde han. 

Hermed anerkendte han, at aftalen ikke var perfekt, men gjorde samtidig klart, at det fra hans synspunkt ikke var det rigtige at trække sig fra aftalen. Det ændrede øjensynligt ikke på præsidentens beslutning: 

- Det var en frygtelig aftale, som ikke burde være underskrevet eller forhandlet igennem, som den blev, sagde han ved tirsdagens annoncering fra Det Hvide Hus. 

- Det er den værste aftale, jeg har set. 

Flere regeringsledere - heriblandt den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen og Irans præsident - har gjort klart tirsdag aften, at de fortsat ønsker en aftale på trods af, at USA forlader den.